Venter ny flyktningstrøm fra Libya

FN og andre hjelpeorganisasjoner jobber på spreng for å bygge opp flere og større flyktningleirer på grensen til Libya. Meldinger om matmangel er hovedårsaken.

Flyktninger i Tunisia på grensen til Libya

Disse unge mennene fra Bangladesh kommer seg ikke hjem, men har vært så heldige å få brød, ost og pudding fra bussen i bakgrunnen.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Hallvard Sandberg, Tunisia
Foto: NRK

Røde Kors sier i dag at de vil bygge to nye flyktningleirer i Tunisia på grensen til Libya, melder nyhetsbyrået AFP. Flere flyktninger melder nemlig om stadig større mangel på mat og drikke.

– Det er stille og rolig ved grensen i dag, men det er ventet at matvaresituasjonen i Libya vil forverre seg. Da vil veldig mange libyere også strømme hit til Ras Ajdir for å overleve, sier NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg på telefon.

Så langt har over 200.000 flyktet fra det opprørsherjede landet, hvor Muammar al-Gaddafi fortsatt nekter å gå av som leder.

SISTE: Frykter Gaddafi vil bombe oljefelt

Lukten her er en blanding av møkkete mannfolk, kloakk, avføring, urin, halvråtten mat og svette.

Hallvard Sandberg i Libya

Blir ikke hentet

Flyktninger i Tunisia på grensen til Libya

Bangladeshere står i matkø ved flyktningleiren på grensen til Libya.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

De fleste av flyktningene er egyptiske arbeidere, men også kvinner, menn og barn fra andre land har samlet seg i den store teltleiren som ligger syv kilometer fra grensen.

– De fleste egyptere har blitt hentet hjem, mens mange somaliere, ghanesere og bangladeshere bare blir værende her. Mange fattige land har ikke mulighet til å hente hjem sine landsmenn, forteller NRKs Sandberg.

Om lag 15.000 mennesker oppholder seg nå i den store flyktningleiren på grensa. Det er ukjent hvor mange av disse som er bangladeshere.

– Jeg har blitt fortalt at det har gått tre fly til Bangladesh, men evakueringen går veldig langsomt. Så langt beskriver imidlertid FN helsetilstanden som god her.

– Får ost og pudding

Hallvard Sandberg i Tunisia på grensen til Libya

NRKs Hallvard Sandberg sier at lukten fra området ved flyktningleiren er intens og ubehagelig.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Mens Hallvard Sandberg rapporterer hjem, stopper NRK-teamets bil for å slippe frem en stor gjeng med bangladeshiske menn som slåss for å få tak i en matbit fra en av hjelpeorganisasjonenes busser.

– Jeg ser at de får en sjokoladepudding, litt ost og brød. Det er ikke noe varmmat å få, sier Sandberg.

NRK-teamet har vært på Ras Ajdir-området i over en uke, og begynner å bli vant til den ubehagelige og intense lukten i området.

– Det lukter som en blanding av møkkete mannfolk, kloakk, avføring, urin, halvråtten mat og svette, sier Sandberg.

FN: Én million trenger hjelp

I løpet av helgen har antallet flyktninger over grensa fra Libya avtatt dramatisk, noe som bekymrer FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Meldingene gikk på at folk ble nektet å flykte.

– Det er vanskelig å si hva som er grunnen til dette. Noen sier til oss at de blir hindret i å flykte, mens andre sier at dette ikke stemmer, sier Sandberg.

I midten av forrige uke passerte opp mot 15.000 mennesker grenseovergangene daglig, mens tallet nå er nede i 2000. Det er imidlertid ventet å stige igjen.

FN sier mandag at over én million mennesker i og utenfor Libya trenger humanitær hjelp.

Bangladeshere på grensen til Libya

Flere og flere bangladeshere samler seg ved grensen etter å ha flyktet fra Libya.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt