Kaos på grensen mellom Libya og Tunisia

På grensen mellom Libya og Tunisia er en humanitær katastrofe i ferd med å utvikle seg. NRKs reporter Hallvard Sandberg er vitne til at desperate flyktninger kollapser mens de prøver å ta seg over grensen til Tunisia.

Video Kaotisk på grensen mellom Libya og Tunisia

På grenseovergangen ved Ras Jdir venter tusenvis av flyktninger på å ta seg over grensen fra Libya. Reporter: Hallvard Sanberg. Foto: Karl Hans Johansen.

TUNISIA/BORDER

Egyptiske arbeidere forøker å ta seg over grensen fra Libya til Tunisia.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Den spente situasjonen i Libya har ført til at 140.000 mennesker hittil har rømt landet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Siden 20. februar har 75.000 av dem tatt seg over grensen til Tunisia. Grensevaktene slipper de fleste som ønsker å reise ut av Libya, over grensa ved Ras Jdir, men nå klarer ikke tunisiske myndigheter å hjelpe alle.

– Det er en flyktningkatastrofe som er under oppseiling, sier Hallvard Sandberg.

Lange køer

Han befinner seg i grenseområdet, og beskriver situasjonen er katastrofal.

– Det er flere tusen mennesker som står på den libyske siden av grensen. De står presset opp mot grensegjerdet. Der står der uten vann og mat, sier Sandberg, som forteller at han har sett flere kollapse av utmattelse.

De fleste av dem som prøver å ta seg over grensen er egyptiske fremmedarbeidere som har arbeidet i Libya. De har ingen mulighet for videretransport hjem. På libysk side av grensen skal det være Gaddafis folk som har kontrollen.

– Det er kanskje 10-20 stykker i minuttet som slipper igjennom, men det er ikke nok for å ta unna presset, sier Sandberg.

Forsøker å hjelpe

Sandberg sier mange forsøker å hjelpe. Fra tunisisk side blir det kastet brød og vann over grensegjerdet, men dette når bare frem til de aller nærmeste.

På tunisisk side blir flyktningene, ifølge Sandberg, tatt godt i mot, men nå er det så mange at de blir presset sammen.

– De står i lange køer for å få vann, og de sanitære forholdene er helt forferdelig. Det er søppel overalt, sier Sandberg.

Tunisia gjør sitt beste for å håndtere flyktningstrømmen og samarbeider med UNHCR om å bygge teltleirer og skaffe flyktningene mat og vann.

Frykter angrep fra Gaddafi

Inne i Libya frykter innbyggerne i Nalut i nærheten av grensa til Tunisia at Gaddafi forbereder en offensiv mot dem etter at styrker er observert i området.

I Tripoli var det rolig tirsdag, men køene vokste utenfor bakeriene på grunn av brødmangel.

Ingen stemning for flyforbud

I verdens hovedsteder foregår en intens diskusjon om hva som kan gjøres med situasjonen i Libya, skriver NTB.

Storbritannias statsminister David Cameron nekter å utelukke en flyforbudssone over Libya, selv om mange land, blant dem Kina, Russland og Frankrike, avviser det.

Cameron sa i Parlamentet tirsdag at han har gitt de militære ordre om å utarbeide planer for en flyforbudssone for å hindre at Libyas leder Muammar Gaddafi bruker flyvåpenet mot demonstrantene.

Men det er ikke stor stemning for det i et verdenssamfunn som ikke er innstilt på nye militære intervensjoner etter dårlige erfaringer i Somalia, Irak og Afghanistan. En flyforbudssone ville måtte håndheves med militære midler, ifølge NTB.

Sender marinefartøy

Pentagon opplyste mandag at USA sender marinefartøyer og luftstyrker til områdene utenfor Libya for å være forberedt på alle eventualiteter.

Utenriksminister Hillary Clinton sier at en flyforbudssone er under overveielse, men avviser at USA har planer om militær intervensjon i Libya.

Etter at Gaddafi fortalte den amerikanske journalisten Christiane Amanpour at hele det libyske folket fortsatt elsker ham, og at det ikke har funnet sted noen demonstrasjoner i landet, er resten av verden overbevist om at den libyske lederen har mistet taket på virkeligheten.

– At han snakker og ler med utenlandske journalister samtidig som han slakter sitt eget folk, vitner ærlig talt om vrangforestillinger, sier Rice.

Video Gaddafi i intervju med ABC News

SE VIDEO: Gaddafi sier han aldri vil forlate Libya og at folket elsker ham.

SISTE NYTT

Siste nytt