NRK Meny
Normal

Libya vil slippe inn FN-team

FNs generalsekretær Ban Ki-moon overtalte søndag Libyas utenriksminister til å slippe inn et team fra FN som skal vurdere behovene for humanitær innsats.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

Libyske myndigheter har lovet FNs generalsekretær Ban Ki-moon å slippe inn FN-folk.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

Jordans tidligere utenriksminister Abdelilah Al-Khatib er utnevnt til spesialutsending for å drøfte situasjonen med den voksende humanitære krisen med den libyske regjeringen.

Ifølge de siste rapportene fra Libya holder soldater lojale til Muammar al-Gaddafi opprørerne unna diktatorens hjemby, Sirte, og har gjenerobret en annen by, melder nyhetsbyrået AFP.

Det skal være et ukjent antall «drepte og døende» i den vestlige byen Misrata, og forholdene her har fått FNs generalsekratær til å reagere.

Ukjent hvor de får reise

I en telefonsamtale med utenriksminister Mussa Kussa ba Ban om en øyeblikkelig stans i kampene, og han ba den libyske regjeringen garantere sikkerheten til utlendinger og gi humanitære organisasjoner adgang til landet.

Kussa aksepterte at FN sender teamet som Al-Khatib skal lede til Tripoli, men det er ikke kjent hvor teamet vil få lov å reise.

– Jeg ber myndighetene om å sørge for tilgang så fort som mulig slik at hjelpearbeidere kan bidra til å redde liv, sa FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos som befinner seg i grenseområdene mellom Tunisia og Libya.

Borgerkrig, ikke rask revolusjon

Gaddafis soldater har igangsatt en rekke motoffensiver og forsøker å vinne tilbake flere byer som har havnet i regimekritiske hender. Dette øker frykten for at landet er på vei mot borgerkrig, og ikke en rask revolusjon som vi har sett i Tunisia og Egypt.

Det meldes også at ledere for opprørerne har avvist et hemmelig britisk oppdrag med mål å etablere kontakt. I den østlige byen Benghazi, der Gaddafi-fiendene står sterkt, har de britske utsendingene blitt sendt avgårde, opplyser en talsmann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt