Hopp til innhold

– Har sett alle mulige skader

Overlege Arthur Halvorsen fra Kristiansand befinner seg midt i opptøyene i Libya. Han har sett konsekvensene av opptøyene på nært hold.

Al Jalaa Hospital, Benghazi

De norske Røde Kors-utsendingene har sett det meste under oppholdet i det opprørsrammede landet. Her opereres en pasient på Al Jalaa Hospital i Benghazi i slutten av februar.

Foto: Gratiane de Moustier / Getty Image/ICRC

15. februar brøt det ut omfattende opprør mot landets diktator Muammar al-Gaddafi, og mange mennesker har blitt drept eller skadet.

– Stor usikkerhet

Delegater til Haiti

Arthur Halvorsen har vært med på flere utsendinger til krise-områder. Her er han i Haiti i forbindelse med det voldsomme jordskjelvet for et drøyt år siden.

Foto: SALTBONES, Olav A. / Røde Kors
Al Jalaa Hospital, Benghazi.

En pasient trenger øyeblikkelig hjelp på Al Jalaa Hospital i Benghazi.

Foto: Gratiane de Moustier / /Getty Images/ICRC
Såret opprører i Libya

En opprører er såret i kampene.

Foto: MARCO LONGARI / Afp
Muammar al-Gaddafi

Kamper mellom opprørere og Muammar Gaddafi har krevd mange liv.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters
Demonstranter i Benghazi, Libya

Demonstranter i Benghazi, Libya, hvor norske Røde Kors-mannskaper i øyeblikket jobber med å bistå det lokale helsevesenet.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Halvorsen er en av fire norske hjelpearbeidere som via Røde Kors har dratt ned for å hjelpe til i Benghazi, nord i landet.

– I øyeblikket jobber vi tett med det lokale Røde halvmåne og de lokale sykehusene, som vi støtter både med kompetanse og materiell, sier Halvorsen, som er utsendt sammen med to sykepleiere og en kirurg.

– Vi har sett alle mulige skader. Alt fra hodeskader til store skader i brystregionen og mageregionen. Men det største antallet er skader i armer og bein, sier overlegen ved Sørlandet sykehus.

– Situasjonen er fredelig i øyeblikket. Det er ingen pågående kamper der vi er nå, men mange opplever jo en stor usikkerhet i forhold til hva som skjer fremover, sier Halvorsen.

Andre steder i landet er sitausjonen mer kritisk, og Halvorsen har på besøk til andre sykehus i landet opplevd krigens konsekvenser på nært hold.

Mangel på sykepleiere

I tillegg til å bistå de lokale helsekreftene, holder nordmennene seminarer for dem. Halvorsen er overrasket over det libyske helsevesenet.

– De har et vesentlig bedre system, og vesentlig bedre kompetanse og utstyr enn det vi visste om da vi kom ned, sier han.

Men sykepleiere er det akutt mangel på.

– Veldig mange av sykepleierne som har jobbet her tidligere har vært fra utlandet. De har i stor grad dratt ut av landet, slik at det er en sykepleier-mangel, sier Halvorsen.

– Spennende og givende

Det er overlegens erfaring fra urolige områder som gjør at han nå er i Libya. Halvorsen står på en akutt tilkallingsliste.

Anestesilegen regner med å bli i landet til midten av mars, og han synes det er stort å kunne bidra i Libya.

– Jeg synes det er både spennende og givende å få lov til å være med å støtte de lokale sykehusene, sier Halvorsen.