Hopp til innhold

Talibans veibomber stadig mer truende

Veibomber er Talibans dødeligste våpen i Afghanistan. Og det blir stadig flere av dem.

Afghanistan

En amerikansk soldat undersøker området rundt et pansret kjøretøy etter at det har kjørt på ei veibombe i Arghandab-dalen nord for Kandahar i Afghanistan.

Foto: BOB STRONG / Reuters

I slutten av juni ble det registrert mer enn 300 veibomber i uka i Afghanistan, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er ny rekord og en kraftig økning sammenlignet med sommeren 2007, da det ble registrert rundt 50 bomber i uka.

Veibombene, ofte kalt improviserte bomber eller bare IED (Improvised Explosive Device), dreper flere utenlandske soldater i Afghanistan enn noe annet våpen i Talibans arsenal. De rammer også stadig oftere sivile.

– De kan være skjult i hva som helst, en koffert, ei vannkanne, hva som helst, sier oberstløytnant Espen Simonsen, IED-ekspert i Hæren.
Ifølge ham står veibombene for over halvparten av de internasjonale styrkenes tap.

Enkle å lage

Veibombene har flere forskjellige typer tennanordninger, og det vanligste er radiokontrollerte bomber og trykkplateutløste bomber.

– De trykkplateutløste bombene bruker man i dag på samme måte som man brukte landminer før, og trykkplatene er veldig enkle å lage, sier Simonsen til NTB.

Trykkplateutløste bomber er gjerne laget ved hjelp av to sagblader som er atskilt fra hverandre. Når man tråkker på eller kjører over bomba, kommer de to sagbladene i kontakt med hverandre, og da utløses eksplosjonen.

Les også: Seks sivile drept av veibombe

Den siste tida skal det også ha blitt vanligere med bomber som er svært vanskelige å oppdage fordi de er bygd uten metall og elektroniske deler.

– Det er også en tendens til at bombene blir større etter hvert som soldatene pansrer seg bedre, sier Simonsen.

Økende trussel

Veibombene har i mange år vært den største trusselen mot USAs og NATOs styrker i Afghanistan, og det brukes store ressurser på mottiltak. Ifølge Forsvaret er de norske styrkene blitt tilført et betydelig antall elektroniske støysendere som nøytraliserer radiokontrollerte bomber. Styrkene benytter seg også av bombehunder og pansrede kjøretøyer.

Les også: 25 sivile drept da buss traff bombe

Det har likevel ikke vært mulig å sikre seg fullstendig, og i juni ble fire norske soldater drept da ei veibombe eksploderte i Faryab-provinsen.

– Det er færre improviserte bomber i det norske området enn i andre områder av Afghanistan, men antallet er økende, sier Simonsen.

Ifølge Forsvaret har bruken av veibomber i Afghanistan økt med 50 prosent hvert år siden 2005, og i 2009 ble det registrert i alt 6.000 bomber.

Stadig nye tiltak

Kampen mot veibombene er som en evig runddans. De internasjonale styrkene utvikler stadig bedre måter å oppdage bombene på, mens Taliban svarer med stadig nye knep for å skjule dem.

– Det er mottiltak mot mottiltak. Så snart vi finner et mottiltak, lager de noe nytt, sier Simonsen.

Talibans veibomber er derimot langt fra feilfrie, og det er ikke uvanlig at bomber eksploderer for tidlig og dreper opprørerne som legger dem ut.

– Det er veldig mange mislykkede forsøk.

SISTE NYTT

Siste nytt