Hopp til innhold

Var på USAs terrorliste

Til tross at Mohamed Merah var på lista over kjente eller mistenkte terrorister som ikke får gå på fly som skal til USA, ble han ikke stoppet av vestlig etteretning før seriedrapene i Toulouse.

Mohamed Merah

Et bilde fra en video vist på TV-kanalen France 2 av Mohamed Merah.

Foto: HANDOUT / Reuters

Stadig mer informasjon kommer ut om den franske seriemorderen Mohamed Merah, som ble skutt av politiet i Toulouse torsdag formiddag.

Informasjonen forteller om en ung gutt som drømte å bli mekaniker, men også om en fanatiker som tvang unge gutter til å se på Al Qaida-videoer.

Deler av informasjonen fører til spørsmål om hvorfor ikke Merah ble stoppet av CIA eller den franske etterettningstjenesten DGSE lenge før han startet terrorhandlingene.

En medarbeider i den amerikanske kontraterrorismen sier til nyhetsbyrået AP at Mohamed Merah har stått på USAs flyforbudsliste siden 2010.

På listen står navnene til flere tusen mennesker som amerikansk etterretning har grunn til å tro er innblandet i terrorisme.

Samtidig har det kommet frem at han besøkte grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan både i 2010 og i fjor.

Fire søsken

Merah ble født i Toulouse 10. oktober 1988, som det fjerde av fem barn til to innvandrere fra Algerie.

Moren hans, Zoulika A. oppdro i praksis de tre sønnene og to døtrene på egen hånd, skriver Le Monde.

Han vokste opp i to bydeler som begge var dominert av innvandrere fra Nord-Afrika, bydeler dominert av arbeidsløshet og ungdomskriminalitet.

Møtte politiet som 15-åring

Allerede som 15-åring i 2004 kom Merah første gang i konflikt med politiet.

Han fikk reprimande for å ha kastet sten mot en buss og omtrent på samme tid slo han til en lærerinne i ansiktet på skolen sin.

To år senere ble han tatt for tyveri av en mobiltelefon. Deretter fulgte en serie med småkriminalitet - mopedtyveri, fornærmelser, kjøring uten førerkort - til måtte han forsvare seg sju ganger i det franske rettsvesenet før han fylte 18.

På denne tiden, da han var 16 år, fikk han seg også jobb som lærling i et bilverksted.

Sonet halvannet år for ran

Fengselet i Seysses

Fengselet i Seysses der Merah satt fra desember 2007 til september 2009,

Foto: Det franske justisdepartementet

Merah skal ha likt seg på bilverkstedet, og sjefen hans holdt sin beskyttende hånd over ham i forbindelse med småkriminaliteten han ble dømt for.

Et vendepunkt kom da han i 2007 stjal en veske under i en bank, noe som førte til at han ble dømt til 18 måneders fengsel.

Fra desember 2007 til september 2009 satt Merah i fengselet i Seysses, to mil fra Toulouse, der han sonet en straff for et voldelig ran.

Totalt skal Merah ha minst 15 dommer, flere av dem for vold, skriver AFP.

Truet med sabel

Mye tyder på at Merah kom under innflytelse av al Qaida-tilhengere i perioden han satt i fengselet i Seysses.

Mens hans tidligere kontakt med politiet hadde vært for «vanlig» småkriminalitet, viste han nå mer ekstreme tendenser.

Etter at en tidligere nabo sommeren 2010 hadde anklaget ham for å rekruttere ungdom til hellig krig - Jihad - stilte han seg opp utenfor henne i kamuflasjedress og sa at han ville drepe henne.

En annen ung kvinne klaget over at han tvang lillebroren hennes til se på al Qaida-videoer, noe som førte til at han truet henne med sabel, skriver avisen Le Telegramme.

Merah gikk til angrep på kvinnen og hun fikk så alvorlige skader at hun måtte tilbringe flere dager på sykehus.

Til tross for at saken ble anmeldt og politiet avhørte kvinnen skal poltiiet ikke ha gjort noe mer med Merah i saken.

Meldte seg til fremmedlegionen

På denne tiden, i juli 2010, møtte også den da 21 år gamle Mohamed Merah på fremmedlegionens rekrutteringskontor i Toulouse.

Han fikk tilbud om å overnatte slik at han kunne starte opptaktsprøvene tidlig neste morgen, men var forsvunnet da prøvene skulle starte.

Omtrent samtidig skal Merah har reist på den første av sine to turer til de lovløse grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan (se kart nederst i saken).

Dette er områdene der vestlig etterettning regner med at det meste av restene av al Qaida opererer, og også området der man trodde Osama bin Laden befant seg før det viste seg at han var et helt annet sted i Pakistan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i Nord-Waziristan

Et amerikansk flagg blir brent under en demonstrasjon i Nord-Waziristan 24. januar 2012. Nettopp i de lovløse områdene i Waziristan skal Merah ha vært i 2010 og 2011.

Foto: S.S. MIRZA / Afp

To turer til Pakistan

Ifølge den franske statsadvokaten Francois Molins har Mohamed Merah reist til grenseområdet Waziristan to ganger, både i 2010 og 2011.

Molins sier også at Merah ved en anledning ble arrestert av afghansk politi, og overlevert til amerikanske tropper. De skal så ha sendt ham tilbake til Frankrike i et fly.

Mohamed Merah

Mohamed Merah i en video vist på fransk TV.

Foto: Ap

Talsmann for NATOs styrker i Afghanistan, oberstløytnant Jimmie Cummings, kjenner imidlertid ikke til at Merah har vært arrestert.

– Jeg har ingen informasjon om at Merah skal ha vært i ISAFs eller de amerikanske styrkenes varetekt. Vi arbeider nå med å få klarhet i detaljene i hans aktiviteter, inkludert om han var arrestert, i perioden han mistenkes for å ha vært i Afghanistan, sier oberstløytnant Jimmie Cummings til nyhetsbyrået AFP.

Guvernøren i den afghanske byen Kandahar, der franske myndigheter sier at Mehar ble arrestert i 2010, sier at ingen franskmann er arrestert i byen på seks år.

Samtidig innrømmer guvernøren at politiet ikke har noe register over utlendinger som er arrestert i byen.

Kan ha lurt seg inn i Pakistan

Også medlemmer av pakistansk etterettning sier at de ikke kjenner til at Merah har vært i landet, men sier at det er muligheter for militante islamister å ta seg ubemerket inn i landet

François Molins

Statsadvokat François Molins snakket med journalister utenfor leiligheten der Mohamed Merah ble skutt og drept.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

Claude Gueant

Innenriksminister Claude Gueant sa at det var ekstremt vanskelig på bekjempe det han kalte «isolerte individer», da han møtte pressen utenfor leiligheten der Mohamed Merah ble skutt.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp
– Vi snakker med franske myndigheter om saken og ser på mulige forbindelser til al Qaeda og Tehreek-e-Taliban Pakistan, men vi kan ikke nå gå i detaljer, sier et høytstående medlem av pakistansk etterettning, som vil være anonym, til AFP.

Fransk etterettning skal ha kjent til både Merah og broren hans på grunn av deres tilknytning til den fundamentalistiske Salafist-retningen innen Islam.

Kritikken har startet

I Frankrike har allerede de første spørsmålene kommet om hvorfor ikke politiet fulgte tettere med på hva Merah foretok seg.

Sosialistem Jean-Pierre Chevenement, som tidligere har vært både forsvars- og inneriksminister, sier at drapene var «en advarsel til de som er ansvarlige for kampen mot terrorisme».

Lederen for det høyreekstreme partiet Front Nationale, Marine le Pen, har anklaget myndightene for «slapphet» når det gjelder «den fundamentalistiske faren».

Også sikkerhetseksperten Francois Heisbourg, president det velrennomerte Instituttet for strategiske studier i London (IISS), er kritisk overfor fransk etterettning og sier at «i det minste må det stilles spørsmål» om mulige feil.

– Merah-brødrene av kjent for etterettningstjenestene. For meg er det viktige spørsmålet; hvorfor ble han ikke satt under normal og vanlig overvåkning, er spørsmålet til professor Heisbourg.

15 til 30 militante

Nyhetsbyrået AFP skriver at det skal være mellom 15 og 30 militante islamister i Frankrike.

Den franske utenriksministeren Alain Juppe sa i dag at «de blir overvåket» og at Merah «nylig ble avhørt av etterettningsvesenet».

Også innenriksminister Claude Gueant forsvarte myndighetene.

- DCRI (det franske overvåkingspolitiet red. anm.) overvåker mange som er involvert i radikal islamisme. Å gi uttrykk for ideer ... er ikke nok til å stille noen for retten, sier innenriksminister Claude Gueant.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt