Hopp til innhold

Nå er det våpenhvile i 12 timer

GAZA/OSLO (NRK): Fra klokken syv i dag norsk tid legger det israelske militæret og Hamas ned våpnene for en humanitær våpenhvile, men folk i Gaza har liten tro på at den vil holde.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA

RUINER: Få timer før våpenhvilen trådte i kraft i dag hørtes raketter i Gaza by. Her står en kvinne i ruinene etter at Israel bombet i Shejaia-nabolaget tidligere i uken.

Foto: Mahmud Hams / AFP

Folk i Gaza er ute i gatene for å se til husene sine og skaffe penger, mat og vann, men de tror ikke våpenhvilen vil holde.

Den planlagte humanitære våpenhvilen mellom Israel og Hamas startet nå klokken syv norsk tid og varer i 12 timer.

Det var i går kveld at Israel og Hamas godkjente avtalen etter hardt press fra blant annet FN for å sette inn humanitær hjelp til befolkningen på Gazastripen.

Mideast Israel Palestinians

KORT TID FØR: Noen timer før våpenhvilen trådte i kraft lørdag steg det røyk opp over Gaza by. Få tror at den 12 timer lange våpenhvilen vil holde.

Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Det totale dødstallet blant palestinere i Gaza har nå steget til over 900, deriblant minst 192 barn ifølge UNICEF.

Så langt er 40 israelere drept i palestinske rakettangrep, hvor 37 av dem er soldater og resten sivile.

Brutt etter 45 minutter

Den forrige våpenhvilen ble brutt etter kun 40 minutter da Israel sa de ville fortsette angrepet mot Shejaia-nabolaget i Gaza.

Våpenhvilen forrige helg skulle vare fra klokken 12:30 til 14:30 norsk tid.

I dag kort tid før den nåværende våpenhvilen trådte i kraft, opplyste det palestinske helsedepartementet at 18 personer fra samme familie var blitt funnet drept i sitt hjem i landsbyen Khuzaa sør på Gazastripen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Israelske stridsvogner skjøt mot huset torsdag, og det meldes om flere sårede personer som ble fanget i ruinene.

En talskvinne for Israels militære opplyser at palestinere som har forlatt sine hjem etter israelske advarsler, ikke får lov å vende tilbake under våpenhvilen.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA

HUMANITÆR HJELP: FN er blant dem som har presset på for en våpenhvile slik at humanitær hjelp kan settes inn for å hjelpe befolkningen på Gazastripen. Hus og hjem står i ruiner, og befolkningen hamstret mat før våpenhvilen på grunn av liten tro på at den vil holde.

Foto: Mahmud Hams / AFP

Ingen godtok lengre våpenhvile

Verken Israel eller Hamas godtok forslaget til en lengre våpenhvile som USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet.

Talskvinnen opplyser videre at de israelske soldatene skal fortsette å lete etter tunneler på Gazastripen under lørdagens våpenhvile, og «respondere om terroristene velger å utnytte situasjonen til å angripe israelske soldater eller skyte mot israelske sivile».

FNs høykommisær for menneskeretter mener Israel kan ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

SKAL GRANSKES: FNs menneskerettsråd har stemt for å starte en internasjonal gransking av menneskerettsbrudd på Gazastripen, melder NTB. Bare USA stemte imot.

Torsdag ble en skole drevet av FN-organisasjonen UNWRA nord på Gazastripen, truffet av et av skyts fra israelske stridsvogner.

Flere hundre innbyggere hadde søkt tilflukt på skolen, og minst 16 personer – deriblant kvinner og barn og FN-ansatte ble drept.

Skadd jente på Gazastripen

MANGE SKADDE OG DREPTE: En helsearbeider bærer en skadd palestinsk jente ved Khan Yunis-sykehuset på den sørlige delen av Gazastripen onsdag. Mange er skadde og dødstallene stiger.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Senere samme kveld ble minst to palestinere skutt og drept av israelske soldater i en stor demonstrasjon mot Gaza-offensiven på den okkuperte Vestbredden.

Hamas i samtaler med Tyrkia

Tidligere fredag var Hamas-leder Khaled Mishaal i møter med Tyrkias utenriksminister i Doha.

Ifølge en talsmann for tyrkiske myndigheter innebar møtet forhandlinger om en rettferdig våpenhvile. Han sier samtalene vil fortsette i en positiv retning.

Meshaal sa tidligere denne uken at han var åpen for en betinget våpenhvile, men stilte som krav at Israel opphever blokaden av landet før det eventuelt var aktuelt med en humanitær våpenhvile.

Stinker av kloakk

Etter nærmere tre ukers bombardement er store deler av infrastrukturen på Gaza satt ut av spill.

50 prosent av kloakksystemet virker ikke, noe som fører til at det stinker over store deler av Gaza-stripen.

Med sommertemperaturer på 30 grader eller mer, representerer også varmen en betydelig helserisiko. Den forsterkes også av at 1,2 millioner ikke har sikker tilgang til rent vann.

Bombingen har også ført til at 140.000 mennesker har søkt tilflukt på FN-skoler. I gjennomsnitt huser hver skole over 1500 mennesker, og det i skolebygninger som ikke er laget for at folk skal bo i dem.

SISTE NYTT

Siste nytt