Israel og Hamas med 12-timers våpenhvile

Israel og Hamas har begge gått med på en 12-timers våpenhvile. Samtidig har sikkerhetsrådet i Israel avvist våpenhvile-forslaget fra USAs John Kerry.

John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry fikk ikke gehør for forslaget til våpenhvile som ble presentert tidligere denne uka.

Foto: POOL PHOTO / Afp

Fra klokken sju lørdag morgen vil det bli en pause i angrepene mot Gaza-stripen. Ifølge Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil pausen vare i 12 timer. Ifølge Reuters har Netanyahu informert USAs utenriksminister John Kerry om pausen.

Senere ble det også klart at Hamas går med på en 12 timers pause i angrepene.

Samtidig ble det tidligere i kveld klart at våpenhvile-forslaget som Kerry presenterte ble enstemmig avvist av sikkerhetsrådet i Israe, ifølge tv-kanalen Channel 1.

Ifølge kanalen vil rådet fortsette diskusjonene om forslaget, men vil kreve justeringer før de kan gå med på det.

Hamas i samtaler med Tyrkia

Tidligere fredag var Hamas-leder Khaled Mishaal i møter med Tyrkias utenriksminister i Doha.

Ifølge en talsmann for tyrkiske myndigheter innebar møtet forhandlinger om en rettferdig våpenhvile. Han sier samtalene vil fortsette i en positiv retning.

Meshaal sa tidligere denne uken at hanvar åpen for en betinget våpenhvile, men stilte som krav at Israel opphever blokaden av landet før det eventuelt var aktuelt med en humanitær våpenhvile.

FNs høykommisær for menneskeretter mener Israel kan ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Møter i Egypt

Han krever også at Egypt åpner grensen til Gaza. Egypt har også deltatt i arbeidet med å forsøke å meisle ut et forslag til løsning mellom partene.

Men til BBC sier Meshaal at han kan akseptere en internasjonal garanti for at blokaden heves. Hamas har foreløpig ikke svart på forslaget som Kerry har lagt fram.

John Kerry var fredag i møter med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Egypts utenriksminister Sameh Shukri for å intensivere arbeidet med å få til en løsning på konflikten som på 18 dager har krevd over 800 palestinske og 38 israelske liv.

Tro på løsning

Kerry sier i en uttalelse i kveld at selv om det fremdeles er uenigheter om begreper i forslaget om våpenhvile i Gaza, er det gjort store fremskritt, ifølge Reuters. Kerry tror partene vil bli enige om en avtale til slutt.

FN-skolen i Beit Hanun på Gazastripen som ble truffet av israelske stridsvogner

ANGREPET: FN-skolen i Beit Hanun på Gazastripen ble truffet av israelske stridsvogner. Mange har blitt svært opprørt over angrepet og John Kerry har sagt det viser viktigheten av å få en våpenhvileavtale.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Det vil bli gjort et nytt forsøk på å forhandle frem en våpenhvileavtale. USA, Storbritannia, Tyskland, EU, Tyrkia og Qatar skal møtes i Frankrike lørdag i et forsøk på å få til en våpenhvile i Gaza «så raskt som mulig», sier franske diplomatiske kilder til Reuters

Ber om humanitær våpenhvile

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer til en umiddelbar humanitær våpenhvile mellom Hamas og Israel. Han har også tidligere oppfordret partene til å stoppe kamphandlingene.

– Den siste fredagen av ramadan ber jeg om umiddelbar, ubetinget humanitær våpenhvile som stopper kampene. Denne pausen skal vare gjennom feiringen av id al-fitr, sier Ban i en uttalelse fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt