NRK Meny
Normal

Sinne over angrep på FN-skole

En skole drevet av FN-organisasjonen UNWRA nord på Gazastripen ble truffet av skyts fra israelske stridsvogner. Flere hundre innbyggere hadde søkt tilflukt på skolen. Minst 16 personer, deriblant barn, kvinner og FN-ansatte er drept.

Mann gråter over drepte etter angrep på FN-skole i Beit Hanun

En ung mann, fotografert på Kamal Adwan-sykehuset i Beit Hanun, gråter over sine drepte slektninger etter angrepet på FN-skolen.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

På lokal-tv her vises det bilder av barn som blir brakt inn på sykehusene i området fra den FN-drevne skolen. Det er sterke bilder med blod som flyter på gulvene og utenfor skolen.

Det nøyaktige tallet på antall døde er ennå ikke helt klart, men ifølge en talsmann for nødtjenestene i Gaza er minst 16 personer drept og mange skadet. Tall som over 200 nevnes av de lokale mediene. Det skal være kvinner, barn og flere FN-ansatte blant de drepte.

Utover kvelden ventes det at det bringes inn ytterligere flere drepte og skadde til sykehusene i nærheten. Ifølge israelsk radio, som ikke refererer noen kilder, skal flesteparten av de drepte være barn.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon bekrefter i kveld at FN-ansatte er blant de døde. FN-sjefen fordømmer angrepet på det sterkeste, selv om han understreker at de foreløpig ikke har fullstendig oversikt over hendelsesforløpet.

Israelske stridsvogner skal ha skutt fire ganger mot skolen, ifølge øyevitner.

FN jobber nå med å få oversikt over hvor mange av deres ansatte som har mistet livet.

Bad innbyggerne komme seg vekk

Skolen som ble angrepet ligger i Beit Hanun, et jordbruksdistrikt nord på Gazastripen med relativt tett bebyggelse. Hver eneste gang det har vært konfrontasjoner mellom Israel og Hamas på Gazastripen, har Beit Hanun endt opp som en konfrontasjonslinje og blitt utsatt for sterke angrep.

Dette til tross for at området ikke er kjent for å være et sterkere tilholdssted for medlemmer av Hamas sin militære gren mer enn andre steder på Gazastripen.

Innbyggerne ble av Israel tidligere under den pågående militæroperasjonen, bedt om å komme seg bort og distriktet var nå omtrent folketomt.

Mange søkte tilflukt hos slekt og venner andre plasser på Gazastripen, de har jo ingen andre steder å dra. Andre dro til denne skolen, i håp om at de var trygge her.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FN-skolen i Beit Hanun på Gazastripen som ble truffet av israelske stridsvogner

Blodspor kunne ses flere steder på FN-skolen i Beit Hanun, som ligger nord på Gazastripen.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Gav Israel skolen koordinater

Ifølge FN var Israel klar over at skolen ble brukt som tilfluktssted av sivile palestinere, og det var blitt overlevert både kart og koordinater til de stridende partene.

Det er ikke første gang at FN-tilknyttede bygninger havner i skuddlinjen og blir mål for Israel under aksjoner på Gazastripen, derfor ble det israelske militæret spesielt varslet.

– Presise koordinater på UNRWA-tilfluktsstedet var formelt gitt til den israelske hæren, skriver UNWRAs Chris Gunness på Twitter.

Gunness opplyser at det tidligere denne uken har vært skyting rundt skolekomplekset, og de bad derfor den israelske hæren om tid til å evakuere sivile.

– Vi brukte store deler av dagen til å forhandle frem og få samordnet et tidsvindu slik at sivile, inkludert våre ansatte, kunne forlate bygningen. Men det ble aldri gitt, og konsekvensene er tragiske, forteller Gunness til nyhetsbyrået AFP.

Opplysningene avvises av den israelske hæren. Talsmann Peter Lerner sier at et tidsvindu ble gitt og kaller Gunness sine påstander for «latterlige».

– Han tar feil. Et humanitært tidsvindu ble garantert mellom klokken 10.00 og 14.00 torsdag, og vi oppfylte dette. Vi har bedt dem de siste tre dagene om å evakuere folk fordi vi forstod at Hamas vil bruke alle midler for å skyve folk foran seg, sier Lerner til AFP.

Peter Lerner sår tvil om det virkelig er skyts fra israelske stridsvogner som traff skolen, og mener den like godt kan ha blitt truffet av raketter fra palestinske grupper.

Ifølge Lerner har israelske overvåkingssystemer fanget opp at raketter og granater avfyrt inne på Gazastripen landet i Beit Hanun.

Det er ikke mulig for NRK eller andre utenlandske medier å få bekreftet dette.

FN-sjef Ban Ki-moon støtter UNWRA-talsmannens versjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Såret mann fra FN-skole i Beit Hanun bringes til sykehus

Såret mann fra FN-skolenn i Beit Hanun i det han kommer til Al Shifa-sykehuset i Gaza by.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Fant raketter på nedlagte skoler

Til sammen fire skoler skal ha blitt rammet av israelske angrep under den pågående militæroperasjonen.

På tirsdag ble en UNWRA-skole beskutt av israelske stridsvogner idet en gruppe FN-ansatte befant på stedet for å besikte skadene fra et tidligere angrep.

Tidligere under den pågående konflikten opplyste UNWRA at de hadde funnet 20 palestinske raketter som var lagret på to nedlagte skoler. Skolen som ble beskutt i dag var ikke blant disse. UNWRA-ansatte fikk selv uskadeliggjort og fjernet rakettene.

FN er sterkt kritisk til at Hamas og andre grupper misbruker FN-bygninger og med det gjør dem til mål for det israelske militæret og dermed setter sivile liv i fare.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Røyk stiger opp fra et rakettnedslag utenfor Gaza by
Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Kriges på alle kanter

Situasjonen på Gazastripen er svært utrygg og krigen fortsetter på alle kanter.

Her vi holder til, litt nord for Gaza by og ikke langt fra en av de store, permanente flyktningleirene, kan vi se to israelske kanonbåter som skyter inn mot land, hvor det er tett bebyggelse, om enn ikke så tett som i selve Gaza by.

Fra hotellvinduet ser vi konstant røyk stige opp fra israelske nedslag, fra raketter eller artillerigranater.

Og vi har sett tre raketter fra Hamas som ble skutt opp fra et boligområde ikke langt unna.

Det er nok fortsatt noe tryggere i sentrum av Gaza by enn i områdene som ligger nærmere den israelske grensen og nærmere de israelske invasjonsstyrkene.

Men det skjer angrep over alt, og ingen steder er tydeligvis trygge for palestinerne.

Tidligere i dag var det et angrep i sør, mellom Khan Yunis og Rafah, hvor en familie på syv ble drept. Også der var det flest barn som mistet livet.

Og i kveld kommer det meldinger om angrep på et barnesykehus.

Mange håper det blir en humanitær våpenhvile i helgen, som er slutten på ramadan, og deres store høytid, men de forventer ingenting. Det de mest ønsker er at Israel løsner jerngrepet på Gazastripen, at det blir slutt på blokaden som nå har vart siden 2007.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt