Hopp til innhold

Valgseier for Maduros parti i Venezuela, men få avga stemme

Valgdeltakelsen var på bare 31 prosent da partiet til Nicolás Maduro og deres allierte vant valget i Venezuela.

 Nicolas Maduro

President Nicolás Maduro snakket med media etter å ha avlagt stemme søndag.

Foto: Ariana Cubillos / AP

Ifølge valgmyndighetene i landet har regjeringspartiet og deres støttespillere fått en oppslutning på nesten 68 prosent.

– Vi har gjenvunnet Nasjonalforsamlingen med flertallet av stemmene til det venezuelanske folk. Dette er utvilsomt en stor seier for demokratiet, sa Maduro i en TV-sendt tale.

Store deler av opposisjonen boikottet valget, noe som høyst sannsynlig bidro til å øke Sosialistpartiets andel av stemmene i valget på ny nasjonalforsamling.

Bare 31 prosent stemte

Samtidig var valgdeltakelsen svært lav. Bare 31 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget, opplyser valgkomiteens leder Indira Alfonzo.

Les også: Det oljerike Venezuela er blitt Latin-Amerikas fattighus

Ved valget for fem år siden var oppmøtet på rekordhøye 74 prosent. Da Maduro skrev ut valg på en grunnlovgivende forsamling i 2017, var valgdeltakelsen på 41 prosent.

Tross årets lave deltakelse vil Sosialistpartiet og dets støttespillere nå få kontroll over nasjonalforsamlingen. Det er den eneste viktige institusjonen i Venezuela som inntil nå ikke har vært kontrollert av Maduro.

Lederen for opposisjonen, Juan Guaidó, mener avvisningen fra folket er åpenbar. Guaidó oppfordret allerede i august til en boikott av valget og hevdet at det umulig kan holdes frie og rettferdige valg i Venezuela.

– Venezuela har vendt ryggen til Maduro og korrupsjonen, sier han i en kommentar. Han får støtte av USA. Utenriksminister Mike Pompeo skriver på Twitter at valget i Venezuela er en maskerade.

Laster Twitter-innhold

Denne høsten har folk i Venezuela tatt til gatene for å protestere mot elendige levekår. I landet er det mangel på matvarer og medisiner, gass og strøm. Ifølge en rapport fra tre universitetet er Caracas lever 79 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.

Krisen er blitt forsterket av økonomiske sanksjoner som USA har innført i et forsøk på å fjerne Maduro fra makten.

Omstridt leder

Den tidligere bussjåføren Maduro ble president da hans forbilde og mentor Hugo Chávez døde av kreft i 2013. Han ble gjenvalgt i 2018 og høstet en storm av protester, både hjemme og i utlandet.

USA, EU og mange land i Latin-Amerika har i lengre tid beskyldt Maduro for økonomisk vanstyre og undertrykking. De støttet Guaidó da han som nasjonalforsamlingens leder utropte seg til interimspresident i januar 2019.

SISTE NYTT

Siste nytt