Hopp til innhold

Utrenskningen fortsetter i Tyrkia – stenger TV-stasjoner og aviser

Tyrkiske myndigheter har stengt i alt 131 medier, både lokale og nasjonale. Blant de stengte er 45 aviser og 16 TV-kanaler.

Erdogan fra talerstolen

Utrenskningen i Tyrkia fortsetter. Nå stenger tyrkiske myndigheter en rekke medier.

Foto: HANDOUT / Reuters

I et intervju med Sky News sier Tyrkias statsminister Binali Yildirim at utrenskningene etter kuppforsøket ikke er over og at det kan komme flere arrestasjoner. Hittil er over 60.000 personer avsatt, arrestert eller satt under etterforskning.

– Prosessen er ikke over, sier statsministeren.

Stenger TV-stasjoner og aviser

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder at myndighetene har bestemt seg for å stenge 16 TV-stasjoner og 45 aviser.

23 radiostasjoner, tre nyhetsbyråer, 15 blader og tidsskrifter og 29 utgivere blir også stengt, opplyser tyrkiske myndigheter skriver NTB.

– Etterforskningen er pågående og det er folk vi leter etter. Så det kan komme flere arrestasjoner og fengslinger, sa Yildirim til Sky News.

I løpet av denne uken har Tyrkia utsted arrestordre på totalt 89 journalister, alle tidligere ansatte i avisen Zaman som blir anklaget for å være knyttet til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklager for å stå bak kuppforsøket 15. juli.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International skriver at tyrkiske myndigheter har fratatt 34 journalister presseakkreditering og i tillegg har de sperret over 20 nyhetskanaler etter kuppforsøket.

TURKEY-POLITICS-MILITARY-COUP

Det vil komme flere arrestasjoner og fengslinger, antyder den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Over 15.000 arrestert

Ifølge innenriksminister Efkan Ala har 15.846 personer blitt arrestert – blant disse over 10.000 soldater – totalt 8113 personer er varetektsfengslet.

Turkey Military Coup

Etter kuppforsøket mot Erdogan har over 15.000 personer blitt arrestert, flere tusen har mistet jobben.

Foto: STF / Ap

Til tross for internasjonal kritikk har den tyrkiske regjeringen insistert på at alle mistenkte vil bli gitt en rettferdig rettsgang og alle som blir funnet uskyldige vil bli satt fri, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det er ventet at Tyrkias militære råd vil annonsere store reformer på torsdag. Allerede har 143 generaler blitt arrestert etter kuppforsøket. Titusener av sivile har også mistet jobbene sine. Samtidig vil flere ambassadører bli skiftet ut har landets utenriksminister, Mevlut Cavusoglu opplyst til TV-kanalen Haberturk.

Det er ikke bare den tyrkiske regjeringen som gjennomfører utrenskninger etter kuppforsøket. Det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines har sagt opp 211 ansatte som er mistenkt for å ha tilknytning til Gülen. Selskapet sier de ansatte er sagt opp på grunn av atferd og holdninger som «strider mot landets nasjonale interesser»

Planla utrenskning

TURKISH-POLITICS

Ifølge energiminister og presidentens svigersønn Berat Albayrak hadde regjeringen planlagt en utrenskning i militæret.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Energiminister, og Erdogans svigersønn, Berat Albayrak opplyste torsdag at tyrkiske myndigheter allerede før kuppforsøket hadde planer om en større utrenskning av opposisjonelle som sympatiserer med Gülen, som lever i USA.

– Vi jobbet med å fjerne generaler og offiserer fra de væpnede styrkene allerede før kuppforsøket, sa Albayrak skriver AFP.

Energiministeren antydet at klikker i de væpnede styrkene førte til at de måtte aksjonere, da de visste at de var i ferd med å bli rensket ut.

SISTE NYTT

Siste nytt