Hopp til innhold

Usikkert for felles Haiti-giverkonto

- Fellesaksjoner har skaffet oss mindre penger enn når vi samler inn penger selv, sier Redd Barna Norge.

Barn reddet fra ruinene

Et barn har blitt reddet fra ruinene i Port-au-Prince. Flere norske hjelpeorganisasjoner jobber i jordskjelvområdet, men ikke alle vil samarbeide om en felles giverkonto i Norge.

Foto: Gerald Herbert / Scanpix/AP

Care Norge håper flere hjelpeorganisasjoner vil være med på et felles kontonummer og et felles budskap for innsamling til jordskjelvofrene i Haiti.

Noe lignende ble gjort etter tsunamien for fem år siden. Målet var å gjøre det lettere for nordmenn å gi penger.

Trolig blir verken Røde Kors, Redd Barna eller Kirkens Nødhjelp med på initiativet.

Care Norge har i dag hatt møter med flere hjelpeorganisasjoner.

Plan og Unicef positive

Ifølge kommunikasjonssjef Gørill Husby Moore i Care sier at ingenting foreløpig er bestemt.

- Vi hadde et positivt møte med Care i dag. Vi er positive til at flere organisasjoner kan gjøre noe sammen i denne situasjonen, sier markedssjef Øystein Eriksen Søreide i Unicef Norge til NRK.no.

Eriksen Søreide sier de nå vurderer flere alternativer for innsamlingen, og at de vil bestemme seg for hva de gjør i dag eller i morgen.

Plan Norge sitter fortsatt i møte med Care.

- Det er viktig å gi folk muligheten til å gi, sa generalsekretær Helen Bjørnøy i Plan Norge til NRK.no noe tidligere i dag.

- Folk vil støtte en bestemt organisasjon

Redd Barna avviser Cares initiativ.

- Det er for sent nå. Det hadde dessuten blitt fyktelig rotete. Vi er jo allerede godt i gang med innsamlingen, sier markedssjef Tove Hauge i Redd Barna til NRK.no.

Nei-et har flere årsaker.

- Det ene er at Redd Barna Norge er med i en stor internasjonal allianse med Redd Barna-organisasjoner over hele verden. Litt som Røde Kors også er. Vi koordinerer også samarbeidet med FN, og vi samarbeider med andre organisasjoner når vi er ute, forklarer Hauge.

- Vi har også erfaring med at folk vil støtte en bestemt organisasjon. Vi har 100.000 faste givere, Redd Barna-faddere. Vi kan mobilisere et stort medlemsapparat med lokale tillitsforhold, hvor folk vil gi direkte til oss.

- Gir mindre penger

Hauge sier deres innsamling til Haiti nå går så det suser.

- Mellom kl. 11 og 12 har i dag hadde vi 1500 innringinger på vår giverttelefon. Det er veldig mye. I går så vi en veldig bra respons. Nå eksploderer det, fastslår Hauge.

- Vår erfaring fra fellesaksjoner, er at de har skaffet oss mindre penger enn når vi samler inn penger selv, opplyser Hauge.

Hun trekker frem to store fellesaksjoner, en etter tsunamien i 2004, og en etter syklonen Agris i Burma i 2008.

- Vi fikk kommentarer fra faste givere som synes det var rart at pengene gikk inn i en felles pott, sier Hauge.

Hun beskriver situasjonen etter tsunamien som helt spesiell. Folk maste om å få lov til å samle inn penger.

- Alt dette i sum, gjør at det blir mer effektivt å samle inn pengene selv.

Leger setter grenser

Leger uten grenser vil også drive sin egen innsamling.

- Vi har såpass mye ressurser i Haiti at vi kan gjøre en stor forskjell der. Vi kan operere alene, vi har hatt store prosjekter over flere år med mange lokalt ansatte. Selv om mange av dem nå er rammet av jordskjelvet, vil vi fortsette dette arbeidet, sier markeds- og innsamlingssjef Grete-Lise Christiansen til NRK.no.

Kirkens Nødhjelp vurderer fortsatt om de skal bli med på en felles giverkonto.

- Per i dag er det ikke aktuelt med et stort fellesprosjekt, men det er kjempefint at Care tar initiativet, sier kommunikasjonssjef Liv Hukset Wang til NRK.no.

Hukset Wang sier Kirkens Nødhjelp vil diskutere et samarbeid med Røde Kors og Redd Barna først. Begge disse ønsker å ha styringen selv.

Fortsatt nei fra Røde Kors

- Vi samarbeider med de andre organisasjonene i felt. Vi blir koordinert og samordner oss med FN, og vi mobiliserer gjennom alle de lokale ledd og med alle land gjennom det internasjonale Røde Kors. Da hjelper vi mest mulig effektivt, og best mulig, sa president Sven Mollekleiv på Dagsrevyen 21 i går.

Røde Kors stadfester i dag sitt nei overfor NRK.no.

Verken Norsk Folkehjelp eller Flyktninghjelpen jobber på Haiti. Representanter for de to organisasjonene sier til NRK.no at de oppfordrer folk å støtte de hjelpeorganisasjonene som har aktivitet i øystaten.

SISTE NYTT

Siste nytt