Usbekistan stenger grensene

Visestatsministeren i Usbekistan sier landet ikke har plass til flere flyktninger fra Kirgisistan.

Flyktning fra Kirgisistan

En flyktning fra Kirgisistan venter på å krysse grensen til Usbekistan.

Foto: Anvar Ilyasov / Ap

Ifølge Røde Kors har 80.000 personer flyktet fra urolighetene i nabolandet Kirgisistan. Ytterligere 15.000 venter på å få komme over grensen.

Det kan være opp mot 100.000 etniske usbekere og tajiker som har flyktet fra hjemmene sine i Kirgisistan etter at kirgisiske mobber gikk til angrep på dem i helgen.

Visestatsministeren i Usbekistan, Abdullah Aripov, sier landet trenger internasjonal hjelp for å hjelpe flyktningene fra Kirgisistan.

Vi trenger humanitær bistand fra internasjonale organisasjoner, sa Aripov da han besøkte en av flyktningleirene ved grensen til Kirgisistan mandag.

Bekymret for fremtiden

Den sør-kirgisiske byen Osj, som har en befolkning på 250.000 mennesker, mesteparten av dem etniske usbekere, er i stor grad tømt for folk.

Les også: - Kvinner og barn skutt når de rømmer

Sjokkerte usbekere frykter at de voldelige sammenstøtene mellom kirgisere og usbekere vil få følger for generasjonen etter dem.

117 har omkommet

117 mennesker er bekreftet drept og rundt 1.500 er såret i de voldsomme sammenstøtene de siste dagene.

– Dødstallene etter opptøyene mellom etniske kirgisere og usbekere i regionene Jalalabad og Osj har nådd 117 personer siden torsdag, sa den kirgisiske helseministeren tidligere i dag, ifølge AFP.

Ifølge etniske usbekere er det store mørketall. Mange anklager også myndighetene for å hjelpe den kirgisiske mobben i deres angrep mot usbekerne.

Opptøyer i kirgisistan

En flyktning klarer å ta seg over grensen til Usbekistan.

Foto: STR / AfpForeløpig full stopp

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier organisasjonen skal sende hjelp til om lag 75.000 flyktninger i Usbekistan. UNHCR skal sende krisehjelp fra et lager i Dubai. Også eksperter og bistandsarbeidere skal i regi av UNHCR komme til Usbekistan for å bistå i den dramatiske situasjonen.

Aripov sier usbekerne stenger grensen til nabolandet mandag og ikke vil slippe inn flere av dem som flykter fra voldshandlingene og sammenstøtene i Kirgisistan.

– I dag vil vi slutte å ta imot flyktninger fra den kirgisiske siden ettersom vi ikke har noe sted å huse dem og ingen kapasitet til å håndtere dem, fremholdt han mandag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt