Hopp til innhold

60.000 flyktninger er registrert i Usbekistan

Over 60.000 flyktninger er registrert i Usbekistan etter at mange etniske usbekere flykta fra vold og overgrep i Kirgisistan i helga.

Opptøyer i Kirgisistan

Over 60.000 flyktninger er registert i Usbekistan. I tillegg har et ukjent antall barn tatt seg over grensa.

Foto: OLEG NEKRASOV / Afp

Opp mot 100.000 etniske usbekere flykta fra hjemmene sine i Kirgisistan etter at kirgiske mobber gikk til angrep på dem i helga.

Offisielle kilder i Usbekistan bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at over 60.000 flyktninger er registrert i grenseregionen Andijan i Usbekistan de siste dagene. I tillegg har et ukjent antall barn flykta over grensa.

De fleste flyktningene skal være kvinner, barn og eldre.

Nedbrente hus og lik i gatene

Samtidig blir det meldt om nedbrente hus, ødelagte biler og mange lik i gatene i den sør-kirgisiske byen Osj, som har vært verst ramma av urolighetene i landet. Flere veier skal også være ødelagte som følge av opptøyene.

Osj har en befolkning på rundt 250.000 mennesker, men de fleste har rømt fra husene sine etter at kirgiske bander gikk til angrep på dem. Igjen står tomme, ødelagte og nedbrente hus.

Sjokkerte usbekere frykter at de voldelige sammenstøtene mellom kirgisere og usbekere vil få følger for generasjonen etter dem.

– Vi vil aldri kunne leve sammen igjen, sier en etnisk usbeker til nyhetsbyrået AFP.

Verre i Jalalabad

Selv om situasjonen i Osj er roligere i dag, kan man fremdeles høre skudd. I byen Jalalabad, som ligger lenger nord, har volden spredt seg og situasjonen blitt verre det siste døgnet.

– Situasjonen har blitt verre i Jalalabad. Det er lokale opptøyer og ikke mulig å kontrollerere situasjonen. Bevæpna grupper har kommet gjennom, blant annet på grunn av at våre styrker er mangelfulle i området, sier viseadministrerende sjef for den midlertidige regjeringa i landet, Temir Sariyev

117 bekreftet omkommet

I går fortalte øyenvitner om barn og kvinner som ble skutt og drept mens de forsøkte å flykte fra bandene.

De siste offisielle opplysningene går ut på at 117 personer er drept i angrepene de siste tre dagene, mens 1485 personer er skadd.

– Dødstallene etter opptøyene mellom etniske kirgisere og usbekere i regionene Jalalabad og Osj har nådd 117 personer siden torsdag, sa den kirgisiske helseministeren tidligere i dag, ifølge AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt