USAs tidligere FN-ambassadør: Iran-avtalen er dødsdømt

NEW YORK (NRK): USAs president Donald Trump har hintet om at han har bestemt seg for hva han vil gjøre med Iran-avtalen. Den tidligere FN-ambassadøren John Bolton er ikke i tvil om hva svaret må bli.

Donald Trump og Rex Tillerson

USAs president Donald Trump og hans utenriksminister Rex Tillerson sier de har bestemt seg for hva de vil med Iranavtalen, uten at de har sagt hva.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

John Bolton

USAs tidligere FN-ambassadør, John Bolton, er ikke i tvil om hvilket rår han ville gitt Donald Trump.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Måten han la dette frem for FN på, og ikke bare at han mente at det er den dårligste avtalen vi noen gang har inngått, men at det var en pinlig avtale, gjør at jeg tror det er veldig vanskelig for ham å fortsette den, sier John Bolton til NRK utenfor FN-hovedkvarteret i New York. Der han selv var USAs ambassadør i ett år fra 2005 til 2006.

Mannen som to ganger har vurdert å stille opp i kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat, har hele tiden ment at Iran-avtalen var en dårlig idé. Han tror Trump nå vil trekke USA ut av den.

– Jeg tror Iran-avtalen er dødsdømt. Så mitt råd er at han skal oppheve den. Men jeg vet ikke hva han kommer til å bestemme seg for.

– Vi må følge opp vår del

En som derimot ikke er kritisk til avtalen, er Norges statsminister Erna Solberg. Hun mener, som de andre fem avtale-landene foruten USA, at avtalen må fortsette.

– Vi må vise at når vi har vært med på å lage en avtale med et land, som følger opp sin del av avtalen, så må vi på vestlig side følge opp vår, sier Solberg.

– Hvis vi ikke gjør det, så er det et veldig dårlig signal å gi til for eksempel Nord-Korea. De må ha noe av den samme type avtale hvis vi blir enig om en diplomatisk løsning, sier Solberg.

Vil be Trump legge frem bevis

I den amerikanske Kongressen foregår det akkurat nå en diskusjon, spesielt blant Demokratene, om hvilke bevis Trump har for at Iran har brutt avtalevilkårene.

Flere sentrale demokrater har bedt om en skriftlig juridisk redegjørelse fra presidenten, der han forklarer hvorfor han mener Iran-avtalen ikke bør forlenges.

Trump må innen 15. oktober undertegne på at USA mener Iran har opprettholdt sin del av avtalen. Hvis han ikke gjør det, så har den amerikanske Kongressen 60 dager på seg til å bestemme om de vil gjeninnføre sanksjonene mot Iran.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt