Hopp til innhold

USAs førerløse angrepsfly - hatet i Pakistan, velkomne i Libya

Pakistanere som leverer varer til Nato har igangsatt en streik på grunn av bruken av førerløse angrepsfly i landet, samtdig som Nato har begynt lignende angrep mot Muammar al-Gaddafis soldater i Libya.

Pakistanere demonstrerer mot USAs drone-bruk

Pakistanere demonstrerer mot USAs drone-bruk. De mener bruken krenker landet, og protesterer mot drap på sivile i stammeområdene på grensen mot Afghanistan.

Foto: Khalid Tanveer / Ap

De førerløse angrepsflyene - såkalte droner - blir i Pakistan brukt av det amerikanske forsvaret og CIA.

Flyene styres fra en base i USA, og bomber i områdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan, områdene som kalles «Al Qaidas globale hovedkvarter og verdens farligste område».

«Livsviktig soldatbeskytter»

Selv om bruken av Predator-dronene blir kraftig kritisert, omtaler tjenestemenn i Washington drone-angrepene som et livsviktig redskap for å beskytte bakkesoldatene.

USAs forsvar bekrefter aldri selv drone-angrepene i Pakistan, men det amerikanske forsvaret og CIA i Afghanistan er de eneste som har slike førerløse angrepsfly der.

Skjærtorsdag opplyste USAs forsvarsminister Robert Gates at president Barack Obama også hadde godkjent bruken av slike fly i Libya, og sa at muligheten til å bombe mål med større presisjon, var en mulighet de ikke kunne la gå fra seg.

Video USAs forsvarsminister Robert Gates

– Vi så muligheten og anbefalte bruken til president Barack Obama. Han slo til, sier forsvarsminister Robert Gates.

– USA er tynt smurt utover

Det har i ettertid vært noen spekulasjoner om hvorvidt drone-bruken betyr at USA er misfornøyde med fremgangen den internasjonale koalisjonen har hatt i kampen mot Gaddafis soldater.

Det er også nevnt, men ikke like ofte, at dette kan bety at koalisjonsstyrken ønsker å bidra med mer enn bare luftangrep.

Imran Khan

Imran Khan leder streiken som blokkerer Natos forsyningslinje.

Foto: FAYAZ AZIZ / Reuters

Dette tilbakevises imidlertid av Gates, som sier at USAs styrker allerede er smurt tynt utover - med 100.000 soldater i Afghanistan, 50.000 soldater i Irak og 18.000 soldater fordelt på 19 skip som hjelper til i Japan etter jordskjelvet og tsunamien forrige måned.

– Krenker Pakistan med droner

Men drone-bruken i Pakistan har nå ført til at de som leverer varer til Nato-styrkene i Afghanistan, streiker og stenger forsyningsruten på land, melder nyhetsbyrået AFP.

Det er tilhengere av partiet - Rettferdighetsbevegelsen - til en tidligere cricket-stjerne, Imran Khan, som har planlagt streiken, som de gjennomfører fordi de mener Pakistans suverenitet blir krenket, og fordi sivile blir drept i angrepene.

Den to dager lange streiken begynner påskeaften, men det opplyses fra Natos administrasjon i Peshawar at Natos landforsyninger allerede har vært utsatt i tre dager.

De som organiserer streiken i Pakistan sier at de venter at over 20.000 mennesker vil delta lokalt, og at mange flere vil komme sammen med Khan.

Kartet under viser området der dronene brukes i Pakistan:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Natos viktigste forsyningslinje

– Det er ikke nok å komme med fordømmende uttalelser mot USAs drone-drap. Vi må handle slik at folkets stemme blir hørt og regnet med når lederne bestemmer, sier Khan.

Natos forsyningsbiler og lastebiler med olje blir ofte angrepet. Opprørere - med bånd til Al Qaida og Taliban - får skylden for angrepene, som har som mål å stanse forsyningene til de over 130.000 internasjonale soldatene i Afghanistan.

Førerløst angrepsfly, drone

Dronene kan være i luften i 24 timer, og er armert med Hellfire-raketter.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

De fleste forsyningene til Nato-soldatene i Afghanistan kommer inn gjennom nettopp Pakistan.

– Vi må få jobben gjort så fort som mulig

I dag, påskeaften, melder det amerikanske forsvaret at de har utført sitt første angrep med førerløse angrepsfly i Libya. De ønsker ikke å kommentere hvor og hva som ble angrepet.

Flyene er utstyrt med Hellfire-raketter, en type luft-til-bakke-rakett. Flyene kan være i luften i 24 timer, og USA vil ha to armerte droner i luften over Libya til enhver tid.

I motsetning til i Pakistan blir nå bruken av dronene ønsket velkommen i Libya. I den østlige byen Benghazi, der opprørerne har sitt hovedkvarter, sier en sivilist til nyhetsbyrået Reuters at de glade for at de førerløse angrepsflyene gjør jobben.

– Vi vil kanskje miste sivile, men vi må få jobben gjort så fort som mulig, sier Abu Farouk (se video:).

Video Plakat i Benghazi, Libya

- Vi er glad for USAs droner, sier en sivilist i Benghazi.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt