USA: Dette er mannen politiet har siktet for pakkebombene

FBI-sjef Christopher Wray bekrefter at Cesar Sayoc, en 56 år gammel mann, er pågrepet etter brevbombene i USA. Politiet utelukker foreløpig ikke at andre personer kan ha vært involvert, opplyser en kilde.

Cesar Sayoc

et bilde som skal være av Cesar Sayoc, mannen som er pågrepet og mistenkt å stå bak brevbombene som er sendt til flere amerikanske politikere og andre.

Foto: AFP

På en pressekonferanse fredag kveld bekreftet FBI-sjef Christopher Wray at den pågrepne er identifisert som Cesar Sayoc.

Wray bekreftet også 13 såkalte improviserte sprengladninger (IED) er sendt til personer over hele USA den siste tiden. Blant dem er tidligere president Barack Obama og Bill og Hillary Clinton. Ingen av pakkene har detonert.

– Det er for tidlig å si noe om motivet hans, sa Wray.

Sayoc er angivelig registrert som medlem av Det republikanske partiet, og justisminister Jeff Sessions sa fredag kveld at den pågrepne «ser ut til å være en partimann».

Justisdepartementet med siste om brevbomber i USA

Tidligere straffedømt

56-åringen har en bakgrunn som kroppsbygger på amatørnivå og stripper, ifølge AP. Han skal ha hatt økonomiske problemer, og han har vært straffedømt en rekke ganger tidligere.

Ifølge The New York Times er Sayoc tidligere siktet eller mistenkt for tyveri, svindel, narkoforbrytelser og bombetrusler.

Christopher Wray og Jeff Sessions

FBI-sjef Christopher Wray og justisminister Jeff Sessions på fredagens pressekonferanse.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Fingeravtrykk og DNA-spor på en av pakkene hjalp politiet med å identifisere ham, sier Wray.

Siktelsen mot Sayoc består av fem punkter, opplyste Sessions på pressekonferansen. Deriblant trusler mot tidligere presidenter og andre.

Dermed risikerer Sayoc 48 års fengsel, opplyser justisdepartementet.

FBI-sjef Wray sa på pressekonferansen at det kan være flere bomber der ute. Han understreket også at det ikke er snakk om falske innretninger, men eksplosiver som kan gå av.

En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at Sayoc er hovedmistenkt i saken, men at politiet fortsatt etterforsker om andre personer kan ha vært involvert.

Hvit varebil

Flere medier har vist bilder av politifolk som undersøker en hvit varebil på en parkeringsplass utenfor en bedrift i byen Plantation i Florida. Sayoc ble pågrepet i samme by, og bilen knyttes til ham.

Ifølge The New York Times er en lignende varebil observert i området i lengre tid, og den hadde ifølge avisa flere klistremerker med budskap om støtte til Trump, i tillegg til et klistremerke med teksten «CNN suger».

FBI dekker til varebilen

FBI dekker til varebilen på en parkeringsplass i Florida. Bilen ble så fraktet bort fra stedet.

Foto: AP

Pågrepne Cesar Sayoc skal på Twitter ha gått ut med støtte til Trump og andre republikanere,

Han spredte også konspirasjonsteorier fra ytre høyre på internett, ifølge AP. I tillegg har han kommet med krass kritikk av demokrater og investoren og milliardæren George Soros.

Hele saken startet på mandag, da det ble funnet en sprengladning i en postkasse nær hjemmet til nettopp Soros.

Trump advarte

Det var ved 17:30-tiden fredag at FBI og pressetalskvinne Sarah Isgur Flores i det amerikanske justisdepartementet gikk ut på Twitter og bekreftet at en person var pågrepet i forbindelse med etterforskningen av flere brevbomber.

Laster Twitter-innhold

Kort tid senere bekreftet også president Donald Trump pågripelsen.

– Jeg kan med glede bekrefte at politiet har pågrepet den mistenkte og satt ham i varetekt, sa Trump, som skrøt av etterforskningsarbeidet i saken.

– Vi kan aldri tillate at politisk motivert vold slår rot i USA, fortsatte han.

Laster Twitter-innhold

Flere nye pakker

FBI bekreftet tidligere fredag at det hadde blitt funnet en mistenkelig pakke i Florida som er adressert til en senator, og politiet i New York har bekreftet funn av en ny mistenkelig pakke på Manhattan.

Politisjef John Miller i NYPD snakker om mistenkelig postpakke

John Miller i New York-politiet møtte pressen etter at en mistenkelig pakke ble funnet på et postkontor på Manhattan fredag.

Foto: Kena Betancur / AFP

Den ene av pakkene var adressert til den demokratiske senatoren Cory Brooker fra New Jersey. Den ble oppdaget i Florida og er av utseende lik de øvrige brevbombene.

Laster Twitter-innhold

Kort tid etter at det ble kjent at en person er pågrepet og mistenkt i saken, bled et meldt at ytterligere to mistenkelige pakker undersøkes. En av dem var sendt til senatoren Kamala Harris, også hun en demokrat, og den andre til den demokratiske donoren Tom Steyer.

Clapper og CNN

En polititjenestemann bekreftet tidligere overfor CNN at den andre pakken som ble oppdaget fredag, var adressert til tidligere nasjonal etterretningssjef James Clapper. Den ble oppdaget på et postkontor på Manhattan.

En kilde opplyste overfor CNN at pakken var adressert til Clapper, men ble sendt til CNN.

Politisperring etter funn av mistenkelig pakke på Manhattan i NYC

Polititjenestemenn etter melding om en mistenkelig pakke som er funnet på Manhattan i New York.

Foto: Mike Segar / Reuters

Clapper sa selv til kanalen at han ikke er overrasket over at også han har fått tilsendt en slik pakke, meldte AP.

Han sa videre at han er overbevist over at eksplosivene som de siste dagene er sendt til framstående kritikere av president Donald Trump, er såkalt «hjemlig terror».

– Vil ikke stilne kritikerne

Clapper omtalte situasjonen som alvorlig, men sa det som har skjedd ikke «kommer til å stilne kritikerne av» landets ledelse.

 James Clapper

En av pakkene som ble oppdaget fredag, var adressert til James Clapper.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

– Republikanerne gjør det så bra i forhåndsstemmingen og på meningsmålingene, og nå skjer disse «bombe»-greiene, skrev Trump på Twitter fredag ettermiddag, med henvisning til høstens mellomvalg til Senatet og Representantenes hus.

Laster Twitter-innhold

Demokrater og Trump-kritikere

Før de to pakkene som politiet har bekreftet at de oppdaget fredag, var det funnet ti pakker med eksplosiver som var ment å havne hos personer som har gjort seg bemerket med sin kritikk av president Donald Trump.

Mange av dem er kjente hatobjekter for det politiske ytre-høyremiljøet i USA.

Mottakere av brevbomber

Mistenkelige pakker er så langt sendt til en rekke fremstående personer i USA. Øverst f.v.: Skuespiller Robert De Niro, kongressrepresentant Debbie Wasserman Schultz, tidligere presidentkandidat Hillary Clinton, milliardæren George Soros, tidligere president Barack Obama. Nede f.v.: Tidligere justisminister Eric Holder, kongressrepresentant Maxine Waters, tidligere visepresident Joe Biden og tidligere CIA-direktør John Brennan.

Foto: Staff / Reuters

Politiet har tidligere uttalt at likheten mellom bombene og innpakningen gjør at de mistenker at det er samme avsender.

Anti-terrorsjef John Miller har opplyst på en pressekonferanse at eksplosivene som er sendt til Clinton, Obama og de andre høyprofilerte demokratene, er hjemmelagde rørbomber.

Pakken med eksplosiver som er sendt til CNN

Pakken med den hjemmelagde rørbomben som ble sendt til CNN. Den var adressert til tidligere CIA-sjef John O. Brennan.

Foto: Handout / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt