Hopp til innhold

USA-støttede styrker: Har frigjort siste IS-landsby i Syria

Den amerikansk-støttede kurdiske opprørsalliansen SDF sier at de har beseiret IS i landsbyen Baghouz i Syria. Men IS-trusselen er ikke over.

En SDF-soldat i Baghouz 23 mars 2019

Det gule flagget til den amerikansstøttede kurdiske opprørsalliansen SDF vaier over den tidligere IS-landsbyen Baghouz.

Foto: STRINGER / REUTERS

– Baghouz er fri, sier talsmann Mustafa Bali i den amerikansk-støttede kurdiske opprørsalliansen SDF.

Baghouz har blitt omtalt som den siste landsbyen som IS hadde kontroll over. Titusenvis av sivile og IS-krigeres familier har de siste ukene blitt evakuert fra landsbyen og flere IS-krigere har overgitt seg.

NRK møtte en norsk-russisk IS-kvinne etter at forlot Baghouz.

Det gule flagget til den kurdiske opprørsalliansen SDF vaier nå fra flere bygninger i den tidligere IS-landsbyen.

Noen få IS-krigere holdt ut helt til siste slutt.

– De som holdt ut lengst, var for det meste fremmedkrigere fra land som Tunisia, Marokko og Egypt, sa den 21 år gamle kurdiske SDF-krigeren Hisham Harun til AFP like etter at SDF heiste flagget sitt over Baghouz lørdag.

Rester av et flagg fra terrorgruppa IS i landsbyen Baghouz

Rester av det svarte IS-flagget i landsbyen Baghouz.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

Store deler av Baghouz skal være bombet i stykker etter flere måneders kamper. Journalister ble lørdag tatt med inn i landsbyen. Der fant de personlige eiendeler fra IS-krigere, en haug med granater og bombevester for bruk til selvmordsaksjoner.

Blant ruinene ligger også istykkerrevne rester av det svarte IS-flagget, skriver nyhetsbyrået AP.

SDF sier nå at terrogruppa er bekjempet 100 % i Syria og at det betyr slutten på det såkalte «kalifatet».

Dagen Baghouz ble frigjort, vil bli sett på som en symbolsk viktig dag i krigen mot terrorgruppa, skriver nyhetsbyrået AFP.

Baghouz i Syria 21. mars 2019

Soldater fra den amerikanskstøttede opprørsgruppen SDF i ruinene av Baghouz. Bildet er tatt 21. mars.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Les mer: Svenske Lisa var en del av IS, nå vil hun hjem med barna

Les mer: – Jeg angrer – vær så snill og hjelp oss

Les mer: Sverige: Fleire IS-tilhengjarar dømde for grove brotsverk etter at dei vende heim

Trump gratulerte med seieren

Uttalelsen fra den kurdiske opprørsalliansen, kommer dagen etter at Forsvarsdepartementet i USA slo fast at terrororganisasjonen ikke lenger kontrollerer eget territorium i Syria.

Det var pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, som fortalte om den siste utviklingen i Syria til journalister fredag morgen lokal tid.

Flere hadde møtt frem da Trump landet i Palm Springs i Florida fredag formiddag.

– Gratulerer, sa Trump. – Jeg tror det er på tide.

Donald Trump møter tilhengere da han ankom Palm Springs.

Donald Trump møter tilhengere da han ankom Palm Springs.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Ifølge Sanders er Donald Trump blitt fortløpende oppdatert om utviklingen de siste dagene av fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan. Hvis opplysningene er riktige skal alle IS-kontrollerte områder i Syria nå være gjenerobret. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Gjemmer seg i tunneler

Journalister fra nyhetsbyrået Ap, rapporterer lørdag at de fortsatt hørte lyden av granatbeskytning og skuddsalver rett utenfor landsbyen.

Fredag sa en talsmann for opprørsalliansen SDF at terrorkrigere fortsatt gjemmer seg i tunneler like utenfor Baghouz. SDF sa at de beveger seg forsiktig mot tunnellene og at en operasjon for å ta dem, fortsatt pågår. De hevder at IS-krigerne som skjuler seg der ikke har mat eller vann.

Gjennom flere uker har IS holdt denne siste skansen. Terrorgruppen kontrollerte tidligere et område på størrelse med Storbritannia i Syria og Irak.

Baghouz, Syria, 22. mars 2019

Dette bildet fra Baghouz fra 22. mars viser at det fortsatt pågikk kamper rundt den tidligere IS-kontrollerte landsbyen.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

IS truer fortsatt

Terrorgruppa er likevel ikke helt nedkjempet og ses fortsatt på som en trussel.

– Dette betyr ikke at vi har gjort slutt på terrorisme, sier den kurdiske opprørsgruppa SDFs internasjonale talsmann, Abdel Kareem Umer.

Kampen skal derfor fortsette mot restene av IS inntil de er fullstendig fjernet, ifølge SDF. De advarer også mot at ideologien til terrorgruppa finnes i områdene de kontrollerte i flere år.

Flere IS-krigere skal fortsatt befinne seg i den store Badia-ørkenen i det østlige Syria. I tillegg skal de ha skjulesteder i deler av Irak og såkalte sovende celler som vil være i stand til å utføre angrep.

Pentagon har i en nylig rapport advart om utviklingen og mener IS vil være i stand til å gjenvinne landområder i løpet av få måneder dersom man ikke opprettholder innsatsen mot restene av IS nå.

Det er ikke kjent om terrorgruppas antatte leder, Abu Bakr al-Baghdadi, fortsatt er i live og hvor han eventuelt oppholder seg.

SISTE NYTT

Siste nytt