Hopp til innhold

USA snur om vaksine-patenter: Roses av Verdens helseorganisasjon

President Joe Bidens regjering vil oppheve beskyttelse av vaksinepatent. Nå etterlyser Leger Uten Grenser et tydelig svar fra den norske regjeringen.

Joe Biden utenfor St. Joseph Roman Catholic Church i januar

SNUR: USAs president Joe Biden og hans administrasjon snur i spørsmålet om vaksinepatenter.

Foto: Angela Weiss / AFP

USAs handelsutsending Katherine Tai kunngjorde regjeringens synspunkt i en uttalelse onsdag.

Det skjedde i forbindelse med forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om å lempe på internasjonale handelsregler for å sette flere land i stand til å produsere mer vaksine.

Verdens helseorganisasjon undersøker nå om en uvanlig infeksjonssykdom blant barn, kan være knyttet til koronaviruset, opplyser WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: AP / NTB scanpix

USA har fram til nå vært en av de fremste motstanderne av å røre patentrettighetene som et ledd i kampen for å øke vaksineproduksjonen. Onsdagens uttalelse oppfattes dermed som en stor kursendring.

Leder for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, hyller Biden-regjeringens avgjørelse.

– Jeg roser USA for denne historiske avgjørelsen for vaksine-likhet, og for at man prioriterer helsen til folk overalt i en kritisk tid, skriver WHO-sjefen på Twitter.

– Et tiltak for å få slutt på pandemien

– Denne regjeringen har stor tro på beskyttelse av opphavsrett og patenter. Men vi støtter opphevelse av disse beskyttelsene for covid-19-vaksiner som et tiltak for å få slutt på denne pandemien, sier Tai, og fortsetter:

– Dette er en global folkehelsekrise, og ekstraordinære omstendigheter krever ekstraordinære tiltak. Regjeringens mål er å få så mange trygge og effektive vaksiner ut til så mange som mulig, så raskt som mulig.

Hun advarte om at det kommer til å ta tid å oppnå enighet om dette internasjonalt, og noen umiddelbar effekt på vaksinesituasjonen vil utspillet ikke få.

USAs handelsutsending Katherine Tai

USAs handelsutsending Katherine Tai kunngjorde Biden-regjeringens synspunkt i en uttalelse onsdag.

Foto: Pool / Reuters

EU villige til å diskutere

New York Times skriver at Biden har vært under økende press på hjemmebane for å støtte tiltaket, blant annet fra flere demokrater i Kongressen.

Forslaget om å frafalle rettigheter er fremmet i WTO av India og Sør-Afrika. Det ventes ytterligere diskusjoner om saken i ukene som kommer, og de to landene vil legge fram en revidert plan, skriver avisen.

Torsdag sa EUs president Ursula von der Leyen at de også er klare for å diskutere hvordan USAs forslag for å oppheve patentrettigheter kan bidra til en «effektiv og pragmatisk adressering av krisen», skriver New York Times.

Dette markerer også en betydelig endring, da EU tidligere har vært klare på at de ikke ønsker å oppheve patentrettigheter på koronavaksiner.

Norge leder Trips-rådet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og har vært et av landene som har stemt mot fattige lands ønske om at vaksineoppskriften skulle deles fritt.

Vil ha svar fra regjeringen

Erlend Grønningen fra Leger Uten Grenser etterlyser et tydelig svar fra Erna Solberg og regjeringen, om hvor de står i saken.

Erlend Grønningen i Leger uten Grenser

Erlend Grønningen fra Leger Uten Grenser.

Foto: Leger uten Grenser

– Det vi har hørt fra våre samarbeidspartnere i andre land, er at Norge historisk sett har gitt uttrykk for å lytte til det globale sør. Men det bryter de med nå, forteller han.

Grønningen gleder seg over at USA nå har valgt å støtte forslaget om å oppheve patentrettigheter, og mener dette bør gjøre det lettere for Norge å også ta et endelig standpunkt.


– Dette er en krise, og her er det viktig at vi handler fort. Nå må Norge gripe sjansen til å være en ledende stemme, fortsetter han.

Også Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp mener USAs avgjørelse er fantastisk.

– Jeg tror at nå som vi har fått med oss USA, er det verste overstått, forteller hun til NRK.

.

Henriette Westhrin

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Westhrin.

Foto: Therese Nordhus Lien

Generalsekretærens håp er at USAs avgjørelse vil gjøre at også Norge kommer til å snu i spørsmålet om oppheving av patent – og på den måten også få med seg EU.

For at avgjørelsen skal gå gjennom i rådet, må den nemlig være enstemmig.

– Pinlig av regjeringen

– Det er fantastisk at USA snur og vil gå inn for at vaksineoppskriftene deles med fattige land, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Audun Lysbakken under landsmøtet på Hamar, april 2021

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Norge har spilt en pinlig rolle i denne saken. Regjeringen har stilt seg på legemiddelselskapenes side, i stedet for å støtte fattige land, sier Lysbakken.

Norge søker kompromiss

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge hele tiden har arbeidet for et kompromiss i WTO som kan gi verden flere vaksiner, og vil fortsette dette arbeidet som leder for TRIPS-rådet.

– Det er feil at Norge har snudd i denne saken. Det opprinnelige forslaget til patentunntak var vidtrekkende, og vi var kritiske fordi det ikke nødvendigvis ville føre til økt vaksineproduksjon, forteller Søreide til NRK.

Hun mener det er godt nytt at USA nå vil engasjere seg i WTO for bidra til dette. Forslaget deres vil kunne bli et mer presist og målrettet tiltak for å unngå at patenter er en mulig flaskehals.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det opprinnelige forslaget til patentunntak fra Sør-Afrika og India omfattet alle land, ikke bare de fattige og det gjaldt både vaksiner, legemidler og medisinsk utstyr.

Søreide understreker at begge sider må være villige til å justere standpunktene sine for å oppnå enighet.

– Nå skjer nettopp det Norge har tatt til orde for, sier utenriksministeren, og viser til at India og Sør-Afrika har signalisert at de vil komme med et revidert forslag, fortsetter Søreide.

Dette betyr at det originale forslaget fra Sør-Afrika og India, i praksis er tatt av bordet. USA har signalisert et forslag som vil være mer begrenset, blant annet fordi det kun handler om koronavaksiner.

– Når de nye forslagene foreligger i detalj må vi gjøre en konkret vurdering av dem og hvorvidt de bidrar til å nå det målet vi alle jobber for: Flere vaksiner til flere land.

SISTE NYTT

Siste nytt