NRK Meny
Normal

FN-talsmann brøt sammen i gråt på TV

– Noen tårer er mektigere enn ord, skriver FN-talsmann Chris Gunness, som brøt sammen i gråt under en Al Jazeera TV-sending i går. FNs menneskerettighetssjef sier at Israels angrep mot sivile i Gaza er et bevisst brudd på folkeretten.

– Palestinerne, til og med barn, er nektet sine rettigheter. Det er skrekkelig, sier Chris Gunness under et TV-intervju med Al Jazeera.

Så stopper han. Han klarer ikke si mer. Han forsøker å holde fatningen, og klarer så vidt å takke for intervjuet før han bryter sammen i tårer. Med ansiktet gjemt i hendene, begynner han å gråte. Samtidig som en kollega kommer bort for å trøste ham, flyttes kameraet til siden for å gi ham privatliv.

Gunness er talsmann for FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Den tidligere BBC-journalisten har dekket krig og humanitære kriser tidligere, blant annet i Myanmar og Syria. Men gårsdagens angrep på FN-skolen Abu Hussein i Jebaliya-flyktningsleir ble for mye for den erfarne FN-talsmannen.

Videoen, som Chris Gunness selv har publisert på sin Twitter-konto, blir nå spredt på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Israel vil suspendere Gunnes

NRK har flere ganger sitert Chris Gunness' tweets i løpet av militæroperasjonen mot Gazastripen.

14. juli oppmuntret Gunness journalister til å ringe den norske legen Mads Gilbert for å få informasjon om nye hendelser ved Haifa-sykehuset.

Den israelske FN-ambassadøren Ron Prosor mente at Gunness var partisk og krevde at han skulle bli suspendert fra jobben, skriver The Algemeiner.

Prosor skriver i et brev til UNWRA-leder Pierre Krähenbühl at «Gunness har misbrukt sin stilling ved å be journalister om å intervjue doktor Mads Gilbert, en åpen tilhenger av terrorangrep mot sivile.»

Laster Twitter-innhold

– Angrepene virker ikke tilfeldige

Navi Pillay er FNs høgkommisjonær for menneskerettar.

Høykommissær Navi Pillay gikk torsdag kraftig ut mot bombingen av sivile hjem, skoler, sykehus og FN-fasiliteter i Gaza.

Foto: - / Afp

Samtidig kom FNs sjef for menneskerettigheter Navi Pillay med knusende kritikk av Israel. Pillay mener «Israel har bevisst trosset internasjonal lov under Gaza-konflikten».

– Angrepene på boliger, skoler, sykehus og FN-anlegg virker ikke tilfeldig, men som et bevisst brudd på folkeretten som Israel er pålagt å følge, sa Pillay under tale i Genève.

Hun sa også at det ikke er noen proporsjonalitet i de israelske reaksjonene mot rakettangrep fra palestinerne.

– FN advarte Israel 17 ganger

Angrepet mot FN-skolen kostet 20 palestinere livet og over 100 personer skal ha blitt skadet. Fem av de drepte er UNRWA-ansatte og kolleger av Chris Gunness.

Angrepet har skapt harme blant mange ettersom det har gått utover de mest sårbare, nemlig interne flyktninger som hadde søkt tilflukt i FN-skolen i flyktningleiren i Jabalia.

Ifølge talsmannen skal FN ha fortalt det israelske millitæret 17 ganger at mange flyktninger hadde søkt tilflukt i FN-skolen.

Millitæroperasjonen mot Gaza har hittil kostet 1361 palestinere livet. Mer enn 70 prosent av de drepte er sivile, og 249 av dem er barn, ifølge UNICEF.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

USA fordømmer angrepet

– Vi er dypt bekymret over at palestinere ikke engang er trygge under FNs tak, sier en talsperson for det hvite hus, Bernadette Meehan.

USA fordømmer angrepet mot FN-skolen og sier «volden understreker behovet for en ny våpenhvile.» Samtidig har den amerikanske regjeringen lovet å etterfylle Israels ammunisjonslagre.

Den israelske regjeringen skal granske bombingen av Abu Hussein-skolen og ber om unnskyldning dersom Israel var ansvarlig for angrepet.

– Vi har regler, sivile er ikke mål, sier en talsmann til BBC.

Samtidig viser Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu at han ikke er villig til å gi etter for press fra FN.

– Hittil har vi ødelagt dusiner av terrortunneller og vi er fast bestemt på å fullføre dette oppdraget - med eller uten våpenhvile, sier Netanyahu i et regjeringsmøte, skriver Al Jazeera.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt