NRK Meny
Normal

De bestemmer hvem som får leve og dø i Gaza

TEL AVIV (NRK): Pilotene i det israelske flyvåpenet flyr over Gazastripen dag og natt. De flyr så høyt at ingen kan se eller høre dem, men de kan se alt som rører seg.

NRK slapp idag inn til den israelske luftetteretningsstjenesten som velger ut målene som skal bombes på Gaza-stripen. Reporter Odd Karstein Tveit.

Sde Dov flyplass ligger mellom boligområder midt i Tel Aviv. Den er Israels nest største flyplass, men her holder også etterretningsenheten til Israels flyvåpen (IAF) til.

– Hver gang en bombe slippes kan jeg se det. Vi gir styrkene klarsignal, så vi vet at vi har et enormt ansvar, sier soldaten Omri som viser NRK rundt på flyplassen.

Etterretningstjenesten har som oppgave å levere informasjon til styrkene på bakken, til sjøs og til de som styrer dronene. Fra overvåkningskameraene kan de zoome inn på bombemålene og avgjøre hvorvidt det er riktig å angripe eller ikke.

De siste tre ukene har IDF bombet minst 3800 mål på Gazastripen.

«Den flygende kamel»

Skvadronen heter «den flygende kamel», og flyr over Gazastripen dag og natt.

Fra en modifisert Beechcraft B200 kan soldatene rapportere til flyvåpnene, de som styrer droner og stridsvogner. Slik kan de også bistå sine egne soldater.

IAF

Omri kan kun vise siden av ansiktet sitt, og kan bare gi fornavnet til NRK. Her står han på Sde Dov-flyplassen som ligger blant boligområder midt i Tel Aviv.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Vi kan se nøyaktig hvor de er. Vi kan gi dem informasjon om hva vi ser, dersom for eksempel noen er i ferd med å gjøre et bakholdsangrep, sier Omri og peker på skjermen i flysimulatoren.

Omri forteller at etterretning handler om å sette sammen et større bilde, og han kan ikke avklare hvem som bor i et hus.

– Vi har bilder så vi kan se og setter denne informasjonen sammen med annen informasjon.

IAF er en gren av det israelske forsvaret (IDF). Den «flygende kamel» har tatt del i hver eneste Israel-krig og er den eldste skvadronen i IDF, som med hjelp av millioner av amerikanske dollar i militær bistand regnes som et av de sterkeste i verden.

IAF

Skvadronen heter «den flygende kamel».

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Skvadronen flyr også ofte over Israel-Libanon-grensen og andre steder de er bedt om å ta bilder fra, avdekke Hamas-virksomhet eller finne bakkemål for militæret.

– Vi beskytter sivile palestinere

Siden Israels militæroperasjon «Protective Edge» startet 8. juli har minst 1280 palestinere mistet livet. Fra 17. juli har Israel ført en bakkeoperasjon i Gaza.

– Ved hjelp av SMS, flygeblader og knock on the roof gir vi folk beskjed om å evakuere, sier Omri. «Knock on the roof» er en liten bombe som varsler om at en større er på vei.

Artikkelen fortsetter under bildet

IAF

Soldaten Omri, som må være anonym, viser NRK en flysimulator der soldater trener.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Mange hevder imidlertid å ikke ha fått slike forvarsler, og SMS-varsler minutter før bombing har ofte ikke vært nok for å hindre sivile tap. For palestinerne som får beskjed om å evakuere er det få steder å søke tilflukt. I dag ble en av FNs skoler angrepet. FN-skolene er nå på randen av sammenbrudd etter å ha tatt imot mer enn 182 000 internt fordrevne.

– Fordi vi har kameraer og kan zoome inn i gatene kan vi ofte se om det er sivile til stede og dermed avblåse angrep, sier Omri.

Dersom det er tvil, kommer han aldri til å gi klarsignal, sier han, men påpeker at målene er blant sivile.

– Vi avdekker Hamas sin infrastruktur. Vi vet at de sivile ikke har noe med denne konflikten å gjøre, derfor vil vi ikke angripe dem, men uheldigvis har Hamas lagt denne infrastrukturen i sivile områder, så vi har ikke noen valg, sier Omri.

Han mener at det sivile tapet ikke samsvarer med den innsatsen Israel gjør for å hindre at sivile palestinere på den blokkerte Gazastripen blir drept og skadd.

– Det høye dødstallet stemmer ikke overens med den enorme innsatsen Israel gjør for å hindre sivile tap. Derfor er det tydelig at Hamas bruker sivile som menneskeskjold. Hamas tvinger mennesker til å forbli i husene, sier Omri.

Artikkelen fortsetter under bildet

IAF

Fra flyet kan soldatene zoome inn på hus og andre bygninger. Her viser soldaten Omri flysimulatoren til NRK.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Da kan det også være at «den flygende kamel», med hjelp av kameraene sine, kan avklare om det faktisk er væpnede som oppholder seg i nærheten av soldatene på bakken, eller om det er sivile, forteller han.

– Jeg føler meg glad når jeg går inn i flyet. I etterkant kan jeg si at ikke bare tok jeg del i å beskytte vårt folk, men vi er gitt mulighet til å beskytte palestinske sivile også, siden vi er imot Hamas og ikke folket.

Omri kjenner godt til uttalelsen fra den tidligere luftforsvarssjefen, Dan Halutz, som i 2002 beordret sivile mål: «Hva jeg føler når jeg slipper en bombe? En liten rykning i vingen på flyet».

– Selv om jeg som etterretningssoldat ikke angriper, så ser jeg på kameraet hver gang en bombe slipper. Det er aldri en lett avgjørelse, sier Omri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt