Hopp til innhold

- Dette gjør meg rasende

- Likevel nytter det ikke å skrike og rope, sier USAs president Barack Obama. Oljeselskapet BP har et glimt av håp, men vet ennå ikke om nattens forsøk på å stanse lekkasjen har lykkes.

Oljetilsølt fugl og Obama
Foto: Charlie Riedel, Charles Dharapak / Ap

Torsdag klarte oljeselskapet å skjære over oljerøret som lekker i Mexicogolfen. Nå har BP fullført neste skritt, som er å feste en trakt over ledningen. Deretter skal oljen pumpes opp i et tankskip. Først om 12-14 timer får verden vite om det var vellykket.

Uansett vil det bare være en midlertidig løsning, sier kritikerne.

BP øynet likevel et håp da det torsdag lyktes å skjære over oljerøret.

– Vi har nådd en viktig milpæl, sa BPs administrerende direktør Tony Hayward. Se video.

Video Kutting av rør i Mexicogolfen

BPs egne bilder av arbeidet med å kutte oljerøret som lekker i Mexicogulfen.

Obama er rasende

President Barack Obama har igjen avlyst en lenge planlagt reise til Australia og Indonesia.

Årsaken er at Obama må bli i USA for å hanskes med viktige saker som oljeutslippet i Mexicogolfen. Han er rasende over oljekatastrofen.

- Men det hjelper ikke å miste besinnelsen. Jeg skulle gjerne brukt mye av tiden min til å skrike og rope på folk, men det er ikke derfor jeg har fått jobben jeg har. Jobben min nå er å løse dette problemet, sa han til Larry King på CNN torsdag.

Det er ikke bare presidenten som er engasjert. British Petroleum har fått 38 000 forslag fra publikum om hvordan oljelekkasjen kan stoppes. Blant annet fra filmregissør James Cameron, som vil bruke roboter.

Fjerde reise på rad

For igjen å vise at han er dypt involvert, reiser Obama for fjerde gang til de hardt rammede kystområdene langs golfkysten.

Video Fulger hardt rammet av oljen i Mexicogolfen

Fuglene er hardt rammet.

I løpet av det fem timer lange besøket skal Obama snakke med kystvaktadmiral Thad Allen og andre representanter for de lokale myndighetene.

Hans talsmann Robert Gibbs opplyste torsdag at den amerikanske staten nå har sendt en regning på 69 millioner dollar til BP for å dekke utgiftene staten har hatt hittil. BP har fått en frist til 1. juli for å betale.

Millioner av fat

Over 75 millioner liter råolje har lekket ut i Mexicogolfen etter den ukontrollerte utblåsningen som startet etter eksplosjonen på riggen Deepwater Horizon 20. april. Elleve personer mistet livet, og plattformen sank i havet.

En rekke forsøk på å stanse lekkasjen har endt i fiasko. Først konstruerte BP en kuppel som skulle samle opp oljen. Da dette ikke virket, lagde de en mindre «flosshatt». Heller ikke denne lot seg bruke.

Det ble siden gjort et forsøk på å tette brønnen, og dette så først ut til å fungere, men til slutt begynte olje å flomme ut igjen.

Hayward innrømmet tidligere i et intervju med Financial Times at selskapet ikke var tilstrekkelig forberedt på en katastrofe av slike dimensjoner, og at de ikke hadde verktøyet som krevdes for å hanskes med situasjonen.

Opprydding

Oppryddingen av oljesølet pågår for fullt langs strendene i de rammede delstatene. Ifølge myndighetene kommer oljen fra utslippet til å nå strendene i det vestlige Florida i slutten av uken.

Et forskningssenter offentliggjorde torsdag datasimuleringer som viser at oljen kan runde sørspissen av Florida og ramme strendene langs vestkysten av delstaten og deretter hele østkysten av USA og Atlanterhavet innen få måneder.

Minst 200 kilometer av Louisianas sårbare kystlinje er nå rammet, og stadig flere fugler og dyr blir funnet i hjelpeløs tilstand i sjøen eller sumpene med olje i pelsen eller fjærene.

LIVE FRA OLJELEKKASJEN:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


SISTE NYTT

Siste nytt