USA la ned veto mot resolusjon

FNs sikkerhetsråd stemte fredag over en resolusjon som fordømmer israelske bosetninger på palestinsk okkupert land. 14 stemte for, mens USA som ventet la ned veto.

Palestinernes president Mahmoud Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa han ikke lit seg presse av USAs president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton til å droppe framleggingen av resolusjonen.

Foto: Ammar Awad / Reuters

FNs sikkerhetsråd stemte fredag kveld over en resolusjon hvor Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) og araberlandene erklærer alle israelske bosetninger som illegale og et hinder til fred, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

14 rådsmedlemmer stemte for, mens USA, som en av de fem faste rådsmedlemmene med makt til å blokkere eventuelle tiltak fra
Sikkerhetsrådet, stemte mot den.

Resolusjonen som erklærer de israelske bosetningene for ulovlige, blir dermed forkastet.

USA ville ikke ha avstemning

Til tross for intens diplomatisk motstand fra USA, ble debatten og avstemningen over resolusjonen i Sikkerhetsrådet holdt fredag.

USA har forsøkt å få stoppet avstemningen, trolig nettopp fordi de så seg nødt til å bruke vetoretten for å beskytte sitt forhold til Israel.

USA gjorde det klart at landet ikke ønsker en slik avstemning, blant annet sa utenriksminister Hillary Clinton torsdag at USA ikke mener FN-resolusjoner er veien å gå i fredsprosessen i Midtøsten.

Det ble også resultatet, noe som igjen trolig vil føre til sinne i den arabiske verden, skriver NTB.

Palestinerne avslo

Amerikanerne har foreslått at Sikkerhetsrådet heller samles om en ikke-bindende uttalelse som fordømmer bosetningsaktivitet generelt.

Dette skal palestinerne ha avslått. De har også avslått et tilbud fra president Barack Obama om å inkludere en oppfordring om at Israel må innføre en byggestans i bosetningene i den felles uttalelsen.

Palestinernes president gjorde det fredag ettermiddag klart at deres standpunkt i saken er uendret. Palestinerne hadde observatørstatus i voteringsmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.

Russland: Trekker styrker bort fra grensa mot Ukraina

Det russiske forsvaret har i dag avsluttet øvelsene langs grensa mot Ukraina og har begynt å trekke styrkene ut fra området. Det melder det statlige nyhetsbyrået RIA.