Unntakstilstand etter storflom på Balkan

Myndighetene i Bosnia, Serbia og Montenegro har innført unntakstilstand i flere områder etter den verste flommen på 104 år. Tusener er evakuert fra flommen.

Oversvømmelse i Bosnia og Serbia

Redningsarbeidere kommer med mat og drikke til innbyggere i Gorazde.

Foto: Amel Emric / Ap
Flom i Gorazde

Flere tusen mennesker er evakuert etter at kraftig regnvær har ført til at en rekke elver på Balkan har gått over sine bredder. Bildet er fra byen Gorazda i Bosnia.

Foto: DADO RUVIC / Reuters
Voldsomme oversvømmelser i Bosnia

I Goradze har flommen lagt en moske under vann.

Foto: Amel Emric / Ap

Det er et voldsomt regnvær som har ført til flommen. Ingen skal foreløpig ha omkommet i vannmassene, men mange har et stort behov for hjelp.

Flere tusen hjemløse

I Bosnia er mange boliger ødelagt av vannmassene, det samme er veier og bruer. Strømforsyningen er brutt flere steder og boligområder er evakuert.

Et hundretalls bygninger sto under vann i Bosnia i går, og flere kommuner innførte lokal unntakstilstand, melder avisen Nezavisne Novine .

Ber til Gud

Fastboende i den montenegrinske landsbyen Gostilj sier til avisen at flomvannet har undergravd to tredeler av husene.

Kloakkanlegg er oversvømmet, noe som har økt faren for epidemier. Alle husdyrene i landsbyen er evakuert.

– Slik har det vært i fire dager, og det blir bare verre. Ingen ansvarlige har vært her for å se på forholdene.

– De kommer når det er valg, men ikke når vi har problemer. Både forsvaret og politiet burde ha kommet for å hjelpe oss. Det eneste vi kan gjøre er å be til Gud, sier Zoran Vukotic som bor i landsbyen.

Unntakstilstand

Bosniske myndigheter har erklært unntakstilstand i Bijeljina, Visegrad og Zvornik. Disse byene ligger alle langs Drina-elven, som også utgjør en del av grensen mot Serbia.

I Bijeljina er over 1000 boliger oversvømt, ifølge NTB. Soldater er sendt til byen for å hjelpe til med evakuering av flere tusen mennesker.

Områdene er Gorazde, Foca og Visegrad er allerede hardt rammet, men man frykter at situasjonen kommer til å utvikle seg til det verre ettersom regnet høljet ned hele dagen i går.

Elvene stiger

Video Elven Lim over sine bredder

I byen Prijepolje i Serbia rev elven Lim med seg en bro.

I byen Novo Gorazde har Drina steget med to og en halv meter og to landsbyer er fullstendig ødelagt. Forsvaret hjelper med evakueringen av de rammede områdene.

Flommen i hovedstaden Sarajevo skal være den verste som er registrert, ifølge avisen Oslobodjenje.

Serbia

I Serbia er fire grenseoverganger til Bosnia stengt på grunn av uværet, bare en overgang mellom de to landene er åpen. Det samme er også veier mellom Serbia og Montenegro.

Ifølge avisen Blic er byen Loznice den verst rammede i Serbia. Rundt 1200 innbyggere i området er evakuert. Det statlige kringkastingsselskapet RTS melder at også i byen Prijepolje er mange evakuert. Det samme gjelder byen Luboviji.

Den serbiske presidenten Boris Tadic har vært på befaring i flomområdet

Video Evakuering for beboere ved Lim-elven i Serbia

Det er innført unntakstilstand i deler av Serbia på grunn av flom.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt