Hopp til innhold

Hver fjerde unge svenske mener diktatur er bra

Mange unge svensker er villige til å selge stemmen sin, og synes ikke at demokrati er så viktig, viser en ny undersøkelse i Sverige.

Video Liten jente i svensk valglokale (foto: Scanpix)

Mer enn hver fjerde unge svenske synes diktatur ville vært bra. De spurte er de yngste i undersøkelsen, men ikke like ung som jenta på bildet med en aldersgruppe på 18 til 29 år. Møt unge svensker og hør deres mening i en reportasje fra SVT. (foto: Scanpix | video: SVT)

1208 svensker deltok i den anerkjente undersøkelsen World Values Survey fra februar til april i år.

Det er spesielt svarene fra unge voksne mellom 18 og 29 år som vekker oppsikt i undersøkelsen, som er gjengitt av SVT:

  • Hver femte (21 prosent) kan tenke seg å stemme på en politiker som tilbyr penger eller en annen gave i et valg til nasjonalforsamlingen.
  • 28 prosent kan tenke seg å stemme på et annet parti, hvis en kandidat for partiet skaffet en jobb til noen som står personen nær.
  • Mer enn hver fjerde synes det hadde vært «ganske eller veldig bra» hvis Sverige ble styrt av en sterk, diktatorisk leder som ikke måtte bry seg om valg.

– Trussel mot demokratiet

Staffan I. Lindberg

Statsviter Staffan I. Lindberg er ansvarlig for den internasjopnale undersøkelsen i Sverige, og han er bekymret for funnene.

Foto: Hans Faager / SVT

De unge som gir dette svaret kommer fra alle politiske partiers sympatisører.

– Dette er en trussel mot demokratiets grunnverdier, sier forskningsleder og statsviter Staffan I. Lindberg i et debattinnlegg i den svenske avisen Dagens Nyheter.

Blant de eldre svarer 97 prosent at det er svært viktig å leve i et demokratisk styrt land. I befolkningen sett under ett er syv prosent villig til å selge stemmen.

Blandet på gata

Sanna Carlberg

Sanna Carlberg tror nok at noen vil gå med på å selge stemmen sin, selv om hun selv ikke ville gjort det.

Foto: Hans Faager / SVT

SVT tok seg en runde i finværet i svenske parker og på gata. Funnene fra undersøkelsen får en blandet mottakelse blant unge de har møtt.

– Jeg kunne nok ikke tenke meg å bytte parti for penger, men det finnes nok en del andre som ville gjort det, sier Sanna Carlberg til SVT.

Hun får støtte fra flere andre som understreker at de er opptatt av demokratiet, og at de selv bruker sin mulighet til å påvirke samfunnet – blant annet i valgene.

– I et demokrati får alle delta, og folket bestemmer. Et land er ingenting uten sitt folk, sier Diana Rastigan.

Ung mann forkaster ikke diktatur
Foto: Hans Faager / SVT

Det er derimot dem som både useriøst, men også seriøst mener at demokratiet ikke er det viktigste. En ung mann som ikke vil stå fram med navn forteller at ro, orden og system er det viktigste for ham.

– Det må være orden og system. Ellers bryr jeg meg ikke så mye om styreformen, sier den unge svenske mannen som SVT møter på gata.

(Saken fortsetter under bildet)

Fering på Tahrir-plassen i Kairo, Egypt

De unges kamp for demokrati og stemmerett i land som Egypt virker for eksempel ikke å ha gjort inntrykk, mener forskerne.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– Utrolig trist

Et mekanisk syn på demokratiet i skolen kan være en bakenforliggende årsak til resultatene i undersøkelsen, ifølge forskerne. En annen mulig forklaring er at unge følger mindre med på nyhetene enn eldre.

Birgitta Ohlsson

Demokratiminister Birgitta Ohlsson synes funnene er utrolig triste.

Foto: Hans Faager / SVT

De unges kamp for demokrati og stemmerett i land som Egypt, Libya, Tunisia, Jemen og Syria virker for eksempel ikke å ha gjort inntrykk, mener forskerne.

– Ungdom i Egypt slåss med livet som innsats for demokratiet, men en del svenska ungdomar gir blanke i det. Det er utrolig trist, sier Sveriges demokratiminister Birgitta Ohlsson til SVT.

Ikke undersøkt i Norge

Ola Listhaug, professor i sosiologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), har hatt ansvar for å gjennomføre World Values Survey i Norge.

– Spørsmålene som er stilt i den svenske undersøkelsen i år, har ikke blitt stilt i Norge, sier Listhaug til NRK.

Sist undersøkelsen World Values Survey ble gjennomført her til lands var i 2007. Det er heller ikke alltid at alle de samme spørsmålene stilles i alle land hvor undersøkelsen gjennomføres.

Professoren har heller ikke sett akkurat denne typen spørsmål i undersøkelser i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt