NRK Meny
Normal

Unge aktivister får innflytelse i Hong-Kong

En ny generasjon Kina-kritiske aktivister får plass i den lovgivende forsamlingen etter valget i Hongkong.

Nathan Law

Studentlederen Nathan Law (t.h) er garantert et sete i Hongkongs lovgivende forsamling.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Når 90 prosent av stemmene er talt opp ligger minst tre unge aktivister an til å sikre seg plasser i Hongkongs lovgivende forsamling. Blant de tre er Nathan Law, lederen for studentdemonstrantene kjent som paraplybevegelsen.

– Jeg tror folket i Hongkong virkelig ønsker en forandring, sier Law til nyhetsbyrået AFP.

Nathan Law ser ut til å få nest flest stemmer i valgkretsen for Hongkongøya. Law, og hans nye parti Demosisto, krever en folkeavstemning om løsrivelse fra Beijing.

Første valg siden massedemonstrasjonene

Søndagens valg er det første store siden massedemonstrasjonene som startet i august 2014. Da ble det kjent at kinesiske myndigheter ville at kandidater til posisjonen som leder i Hongkong skulle godkjennes av en nominasjonskomité utnevnt av regjeringen i Beijing. Forslaget utløste store demonstrasjoner som lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder.

Hongkong demonstrasjoner

Demokratiforkjemper blokkerer Mongkok-området i Hongkong i oktober 2014

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Over to millioner stemte i søndagens valg på den lovgivende forsamlingen. Det gir en valgdeltakelse på nesten 60 prosent og er ny rekord. Strukturen på forsamlingen gjør det nærmest umulig for demokratifløyen å få flertall, fordi 30 av de 70 plassene velges av interesseorganisasjoner for ulike bransjer og sektorer. Disse plassen går vanligvis til representanter som støtter styret i Beijing.

Les også: Protestleder Joshua Wong til NRK: – Helt sikkert at valgreformen blir nedstemt

Får vetomulighet

Unge aktivister som tok del i eller støttet demonstrasjonene, har kjempet mot både partier som støtter ledelsen i Beijing og eldre pro-demokratiske partier i valgkampen. De fleste etablerte pro-demokrati-politikerne er imot å bryte helt med styret i Beijing, noe enkelte av de unge kreftene ønsker.

Mange fryktet at splittelsen ville føre til at bevegelsen ville miste oppslutning totalt, men valgresultatet tyder på at pro-demokratifløyen holder seg over grensen på en tredel, som må til for å beholde vetomuligheten i forsamlingen. Kina har lovet Hongkong direkte valg av ny leder i 2017.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt