NRK Meny
Normal

Protestleder Joshua Wong til NRK: – Helt sikkert at valgreformen blir nedstemt

HONGKONG (NRK): Det er helt sikkert at valgreformen denne uken blir nedstemt, sier studentenes protestleder Joshua Wong (18) til NRK. Hva som skjer etterpå, er han langt mindre sikker på.

Joshua Wong

Sikker på seier: 18 år gamle Joshua Wong er allerede politisk superstjerne i Asia.

Foto: Peter Svaar / NRK

Den spede skikkelsen ble kjent over hele verden da han ledet fjorårets demokratiprotester med megafon og stige utenfor regjeringskvartalet Admiralty, noe som også gjorde at han ble nominert til årets navn av nyhetsmagasinet Time i 2014.

Joshua Wong taler til studentene i Hongkong

Joshua Wong under demokratiprotestene i Hongkong i fjor.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Bare 18 år gammel har han allerede rukket å bli en politisk superkjendis her i Asia, etter at bevegelsen han var med å lede mobiliserte hundretusener av Hongkongere ut i gatene for noen måneder siden.

Han mener det ikke er noen tvil: Torsdag vil Beijings forslag til valgreform bli nedstemt, forslaget studentene demonstrerte mot i fjor og som sier at bare 2–3 forhåndsgodkjente kandidater får lov til å sette navnet sitt på stemmeseddelen her i Hong Kong i 2017.

Kinesiske lykkeønskninger

En mann ser på en tavle med lykkønskninger til demonstrantene, utformet i tradisjonell kinesisk stil.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Det er null prosent sjanse for at reformen går gjennom. Alle de pan-demokratiske kandidatene har forpliktet seg til å stemme mot, og da har ikke reformen det nødvendige flertallet, sier Joshua Wong til NRK.

Påstander om skittent spill

Reformen er ventet å bli votert over torsdag, men trenger to tredels flertall i Hongkongs lovgivende forsamling, Legco.

Pan-demokratenes 27 seter i forsamlingen er nok til at reformen mangler 4 stemmer for nødvendig flertall – altså dersom alle stemmer slik de har lovet på forhånd.

Leung Kwok-hung

Leung Kwok-hung, eller «Long hair», som han er kjent hevder han og andre parlamentarikere er blitt tilbudt penger for å få gjennom valgreformen.

Foto: ANTHONY WALLACE / Afp

Men parlamentariker Leung Kwok-hung har skapt overskrifter de siste dagene ved å hevde at han og andre parlamentarikere har fått tilbud om enorme pengebeløp for å stemme valgreformen gjennom, en reform store deler av byens Beijing-vennlige forretningselite er tilhenger av.

– Jeg er likevel optimist. Alle pan-demokratene gjorde det senest i forrige uke klart at de vil stemme nei. Men skulle reformen likevel bli vedtatt, blir det nye runder med aksjoner og sivil ulydighet.

– Men hva skjer med Hongkong om valgreformen blir nedstemt? Da vil myndighetene i Beijing bare beholde den nåværende ordningen uten noen stemmerett overhodet?

– Det er et veldig viktig spørsmål for alle oss som kjemper for demokrati her. Blir valgreformen nedstemt, må vi fortsette kampen for reelle, frie valg ved det neste valget i 2022.

Apeller ved Legislative Complex i Hong Kong

En rekke appeller ble holdt mandag kveld utenfor Legislative Complex, for noen hundre tilhørere.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Men så må vi tenke på hva som skjer etter 2047. Ordningen med «ett land to systemer» har utspilt sin rolle. Hvor går vi etter at 50 år er ute, sier Joshua Wong til NRK.

Langt færre i gatene

I fjor høst lammet demokratiprotestene hele sentrum av Hongkong i 79 dager.

Idag går trafikken som normalt gjennom regjeringsdistriktet Admiralty, og i går kveld var antallet demonstranter omtrent likt med antallet TV-kameraer utenfor regjeringskomplekset.

– Målet vårt nå er kun å sørge for at reformpakken ikke går gjennom. Så lenge folk er trygge på at den ikke blir vedtatt, er det færre i gatene, mener Wong.

Men med bare 4 stemmer som skiller, er det likevel mange her som er spente før torsdagens votering.

Politimann sjekker teltleir

Byregjeringen har skjerpet sikkerheten, og teltleiren blir kontinuerlig patruljert av politiet.

Foto: Peter Svaar / NRK
No fake election Hong Kong

Sterke følelser i Hongkong før avstemningen om valgreformen senere i uken.

Foto: Peter Svaar / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt