Hopp til innhold

Et fire meter høyt gjerde skal stenge sånne som henne ute av Ungarn

54.000 flyktninger har så langt i år tatt seg over fra Serbia til Ungarn. Nå vil ungarske myndigheter bygge et fire meter høyt gjerde for å stanse dem.

Flyktning på grensa Serbia/Ungarn

En liten jente er på flukt fra Afghanistan sammen med familien. Dette bildet er tatt på grensen mellom Serbia og Ungarn der ungarske myndigheter vil sette opp et fire meter høyt gjerde.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

– Innvandring er et av de største problemene EU står overfor i dag. Ungarn kan ikke lenger vente på at unionen skal løse problemet, sa landets utenriksminister Peter Szijjarto på en pressekonferanse onsdag.

Derfor planlegger ungarske myndigheter nå å sette opp et fire meter høyt gjerde langs den 175 meter kilometer lange grensen til Serbia.

– Regjeringen har bedt innenriksdepartementet om å stenge grensen til Serbia. Arbeidet med forberedelsene vil starte allerede neste onsdag, sa Szijjarto.

Tar imot nest flest flyktninger i EU

Utenriksministeren mener at gjerdet ikke bryter noen internasjonale lover og sier at andre land har valgt den samme løsningen.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto

Utenriksminister Peter Szijjarto sier at arbeidet med å sette opp gjerdene vil begynne allerede neste onsdag.

Foto: Noemi Bruzak / Ap

LES OGSÅ: – Banket opp da han forsøkte å krysse grensen til Europa

Ungarn er det EU-landet, nest etter Sverige som tar imot flest flyktninger og antallet har økt kraftig de siste årene. I fjor søkte 43.000 personer om asyl i landet. To år tidligere var tallet 2.000. Ifølge offisielle tall kom 95 prosent av asylsøkerne i 2014 via Serbia som per dags dato ikke er medlem av EU og ikke er del av Schengen-samarbeidet.

Flyktninger på grensa mellom Serbia og Ungarn

En gruppe menn hviler ut på serbisk side av grensen. De er flyktninger som venter på en mulighet til å ta seg inn i Ungarn.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

For mange flyktninger fra land i Midtøsten og Nord-Afrika er ruten fra Tyrkia, gjennom Balkan og videre opp til Ungarn et alternativ til den risikable flukten over Middelhavet. Grensen mellom Serbia og Ungarn er det siste hindret før de er innenfor Schengen-området og kan bevege seg videre fra land til land uten stor fare for å støte på grensevakter, passkontrollører og politi.

Så langt i år har 54.000 flyktninger ankommet Ungarn, og ifølge en talsmann for statsminister Viktor Orbán er det forventet at tallet kan komme opp i 130. 000 før året er omme.

Kampanje mot innvandring

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er grensegjerdet er et ledd i en større kampanje som den kontroversielle statsministeren fører mot innvandring. Den siste tiden har det dukket opp store plakater som oppfordrer innvandrere til å rette seg etter ungarske lover, samt advarsler om ikke ta ungarernes jobber. Plakatene som er satt opp rundt over hele landet, er ifølge BBC bestilt av regjeringen og finansiert av ungarske skattebetalerne.

Plakater i Ungarn

Plakater med påskriften 'Hvis du kommer til Ungarn, må du respektere ungarske lover' preger gatebildet over hele landet i disse dager.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

FNs høykommissær for flyktninger (UNCHCR) har kritisert ungarske myndigheter for å oppfordre til fremmedfrykt.

– I de fleste land er det marginale, høyreorienterte partier og grupper som spiller på fremmedfrykt. Det som er uvanlig i Ungarn er at det er myndighetene som gjør det. Heldigvis reagerer innbyggerne negativt på dette og uttrykker heller støtte til innvandrerne, sier UNCHCRs representant for Sentral-Europa, Kitty McKinsey til euronews.

SISTE NYTT

Siste nytt