Ungarn i gang med gjerdebygging mot Kroatia

Ungarn har startet byggingen av et gjerde langs grensen til Kroatia for å stenge adgangen for flyktninger og migranter. Det er det tredje gjerdet landet bygger mot sine naboland.

Flyktninger på grensen mellom Ungarn og Serbia

DRØMMEN OM EUROPA: Tirsdag arresterte 174 flyktninger for ulovlig å ha krysset grensen inn til landet. En ny lov gir fengselsstraff i flere år for dette lovbruddet.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Flyktningar og migrantar på grensa mellom Ungarn og Serbia

En mann på flukt ser gjennom gjerdet på den stengte Roszke-Horgos-grensen inn til Ungarn fra Serbia.

Foto: Tamas Soki / Ap

Tidligere har landet bygget et gjerde langs grensen mot Serbia, og varslet onsdag at de også ville bygge gjerde langs grensen til Romania og Kroatia.

Statsminister Viktor Orbán sier at et såkalt hurtig-gjerde vil bygges opp raskt.

Det er allerede utplassert flere hundre soldater og politifolk langs grensen, og 600 soldater bygger gjerdet. Fredag skal ytterligere 500 soldater utkommanderes til gjerdebygging, og i helgen økes antallet med 700 nye soldater.

Brukte tåregass mot flyktninger

Ungarn har også satt inn store politistyrker og militære kjøretøy mot grensen til Serbia for å holde flyktningstrømmen unna. Da flere flyktninger forsøkte å bryte seg gjennom gjerdet mot Serbia tidligere denne uken, tok politistyrkene i bruk tåregass og vannkanoner for å holde dem ute av landet.

Ungarns statsminister Viktor Orbán (t.h.) og visestatsminister Zsolt Semlyen

Statsminister Viktor Orbán setter inn sterke tiltak for å holde flyktninger ute av landet.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

– Vi må implementere de samme tiltakene som ved den serbisk-ungarske grensen, sier Orbán i et radiointervju fredag morgen, og viser til gjerdet på grensen til Serbia.

Romania har tidligere uttrykt misnøye over tiltaket, og kalte derfor Ungarns ambassadør inn på teppet.

Brudd på menneskerettighetene

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Raad Al-Hussein, har reagert kraftig på Ungarns behandling av menneskene som flykter fra krigen i Syria og Irak.

– Behandlingen er klare brudd på menneskerettighetene, sier Al-Hussein.

Han legger til at han er rystet over det han kaller ungarske myndigheters ufølsomhet, og sier det ser ut som om at «den ungarske regjeringens politikk er basert på xenofobiske og antimuslimske syn».

– Ungarn forholder seg fullstendig til Genèvekonvensjonen og alle andre internasjonale regler for behandling av flyktninger, sier statsminister Viktor Orbán fredag morgen.

FNs høykommissær for flyktninger har omtalt gjerdebyggingen som «sjokkerende», og mener beslutningen om å stenge grensen strider mot FNs råd.

Kroatia har midlertidig stengt grenseoverganger

Grensa mellom Serbia og Ungarn

Disse flyktningene forsøkte å finne en vei ut av Serbia lørdag.

Foto: Matthias Schrader / Ap

En stor strøm av flyktninger går nå rundt Ungarns grensegjerde mot Serbia og over jorder og åkrer for å komme til Kroatia. Dette er til tross for at kroatisk politi stengte sju av landets åtte grenseoverganger mot Serbia torsdag, etter at over 11.000 migranter og flyktninger ankom landet i løpet av to dager.

Kroatia har åpnet for at flyktninger kan reise gjennom landet uten å registrere seg for å komme seg lenger nord i Europa. Likevel sa innenriksminister Ranko Ostojic torsdag formiddag at Kroatia ville bli nødt til å stenge grensen mot Serbia dersom det kommer flere enn 8.000 migranter over grensen per dag.

Grenseovergangen i byen Tovarnik øst i Kroatia, hvor de fleste av migrantene som kommer fra Serbia har oppholdt seg de siste dagene, er en av stasjonene som er stengt inntil videre. Ifølge øyenvitner på stedet strømmer det flyktninger og migranter over grensa rundt den stengte grenseovergangen.

SISTE NYTT

Siste nytt