Hopp til innhold

– De første timene i Norge er de verste jeg har opplevd

Adib Waez var 16 år og helt alene da han flyktet fra Aleppo i Syria til Norge. Nå har han lært norsk og har allerede fått seg lærlingplass i en bedrift i Oslo. – Unge asylsøkere må bli bosatt og komme i gang med en gang for å bli integrert, sier han.

Abid Waez

16 år gammel flyktet Adib Waez fra hjembyen Aleppo i Syria. Han betalte en menneskesmugler 7000 euro for hele reisen til Norge.

Foto: NRK

Adib Waez var den første mindreårige asylsøkeren som kom til Norge fra Syria. Han kom i 2013. I debatten på NRK1 i kveld fortalte han om hvordan det var å ta seg gjennom Europa og ende opp i Norge.

De første timene i det nye landet opplevde han som de verste i livet.

– Fra flyet gikk jeg rett på toalettet og knuste id-kortet mitt og kastet det i do, slik jeg hadde fått beskjed av menneskesmuglerne. Da jeg åpnet døren, var politiet der, inne på do. De visste det. Jeg forstod ikke hvordan, sier Waez.

Abid Waez

Fra Hellas til Tyrkia var Adib Waez passasjer på en stor båt. Turen over havet fra Bodrum i Tyrkia til Hellas var mye farligere. I en liten trebåt med 16 andre ankom han øyen Rhodos midt på natten.

Foto: Privat

– I morgen er du sendt tilbake

De første fem dagene var Waez redd for å bli sendt tilbake til Syria etter noe en politimann hadde sagt til ham da han ble fraktet fra Gardermoen i en bil.

– Han spurte meg: hvorfor kommer du hit? Fordi det er krig i landet jeg kommer fra, sa jeg. Kjenner du noen her? Nei, sa jeg. Og da sa han: i morgen er du sendt tilbake. Vi sender deg med buss, forteller Waez.

Abid Waez var 16 år da han kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker. I Debatten på NRK1 fortalte han statsråd Solveig Horne at mindreårige ikke kan vente på mottak, men må komme raskt i gang med skole og norskopplæring.

Abid Waez var 16 år da han kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker. I Debatten på NRK1 fortalte han statsråd Solveig Horne at mindreårige ikke kan vente på mottak, men må komme raskt i gang med skole og norskopplæring.

Ja eller nei

UDI har anslått at det vil komme omtrent 3.000 enslige mindreårige asylsøkere i løpet av 2015. I Debatten var han helt klart på hvordan de må bli tatt imot.

– Det viktigste er at unge mindreårige ikke sitter lenge og venter i mottaket. De må komme i gang, bli bosatt i en kommune og komme i gang. Mange må vente i to år på et ja eller nei fra UDI, sier Waez.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne deltok også i Debatten torsdag kveld.

– Hvorfor må mindreårige vente i opp til to år?

Nærbilde av Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne mener asylsøkerne gjør det lurt i å lære seg norsk i asylmottakene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det tar tid å finne en kommune som har kapasitet til å ta imot dem som har fått lovlig opphold. Men, regjeringen har prioritert familier med barn og enslige mindreårige, sier Horne.

Hun mener asylsøkerne må lære seg norsk så fort som mulig.

– Alle må bruke tiden i mottakene godt til å lære seg norsk. Det er nøkkelen til å få seg utdanning og arbeid senere, sier Horne.

Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet, forklarer hvor mange asylsøkere som kommer til Norge, hvor de kommer fra og hva som skjer med de enslige mindreårige asylsøkerne.

Direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang, forklarer hvor mange asylsøkere som kommer til Norge, hvor de kommer fra og hva som skjer med de enslige mindreårige asylsøkerne.

Vil bidra i samfunnet

Waez fikk opphold i Norge og ble først plassert i Lyngdal i Vest-Agder. Deretter fikk han vite at han skulle flytte til Tynset kommune i Hedmark. Han lærte seg norsk etter tre måneder og går nå på skole.

– Fordi jeg fikk sjansen, går jeg etter to og et halvt år i andre klasse på videregående og snart er jeg lærling. Da kan jeg bidra i samfunnet og være likestilt med alle andre norske.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger