Ville avsløre baby-salg – ble selv avslørt

To britiske journalister ville avsløre hvordan babyer ble solgt i Bulgaria. De fikk interessenter på kroken, men også de var ute etter avsløringer.

Det var journalistene Jonathan Calvert og Heidi Blake som jobber i avdelingen for undersøkende journalistikk hos storavisen The Sunday Times i London som hadde som mål å avsløre baby-mafia i Øst-Europa.

De satte derfor inne en annonse på et nettforum i Bulgaria:

Hallo, vi ønsker virkelig en baby, eller kanskje til og med to. Vi er villige til å betale den prisen som er nødvendig.

signert Heidi & Richie Blake, heidiandrichie@gmail.com

Journalistene fra The Sunday Times hadde dermed valgt en journalistisk metode der de gikk undercover.

Trodde de skulle avsløre

De utga seg for å være et britisk par som ville gjøre alt for å skaffe seg et barn - også å kjøpe en baby i Øst-Europa.

Ikke lenge etter at de la inn meldingen på nettforumet fikk de napp.

Over litt tid hadde de så kontakt med et par fra Bulgaria som virket å være villige til å selge sitt eget barn fordi de var i en vanskelig økonomisk situasjon.

Det de ikke visste var at de i andre enden også var journalister - som trodde de kunne avsløre et britisk par som ville kjøpe en baby, skriver BuzzFeed.

For meldingen på nettforumet i Bulgaria hadde fanget interessen til noen lokale tv-journalister.

– Vi bestemte oss for å svare på annonsen: «Vi så at dere ønsker å kjøpe en baby. Hvordan ønsker dere å gjennomføre det? Vennligst send over mer informasjon hvis dere ikke allerede har funnet en.», skrev journalister i den bulgarske tv-kanalen Nova til svar.

Uten at de to mediene visste at de begge nå opererte undercover, og at ingen av partene var reelle, fortsatte dialogen.

Det ble til og med foreslått en fiktiv pris for barnet: 8 000 bulgarske lev

Noe som tilsvarer over 33 000 norske kroner.

Reiste til Bulgaria for å selv bli avslørt

Det gikk videre så langt at de britiske journalistene reiste til Bulgaria for å forsøke å avsløre baby-handelen.

– Kan dere ta med babyen, spør den kvinnelige britiske journalisten på telefon før det hun tror skal bli en viktig avsløring.

I en tv-reportasje fra kanalen Nova TV i Bulgaria som er lagt ut på Youtube vises et møte mellom de to gruppene med journalister.

Filmet med skjult kamera ser man dialogen som utspant seg på en restaurant ved et av hotellene i hovedstaden Sofia.

– Dere er klar over at det her er snakk om å kjøpe en baby. Dette er ikke vanlig adopsjon, sier de bulgarske journalistene som utga seg for å være et fattig par som kunne selge sitt barn

– Ja, og det stemmer vel at det ikke er lovlig, svarer den britiske journalisten.

– Vi har sett mange annonser på nettet fra kvinner som sier de er villige til å selge barna sine eller være surrogatmødre, utdypet hun videre.

De bulgarske journalistene valgte å være passive og la britene foreslå hvordan det praktisk skulle organiseres slik at barnet kunne selges og tas ut av landet. Det endte med at de ikke kom til noen enighet i møtet, og britene reiste hjem uten noe barn.

E-post: – Vi er journalister, og det er vi også

Selv om de to medienes journalister møttes på en restaurant i Bulgaria avslørte de aldri hverandre.

Først etter at de to britiske journalistene hadde returnert til London ble det klart at undercover-journalistene var lurt av undercover-journalister.

– Først noen dager senere mottar vi en e-post fra Storbritannia der de forteller at de er journalister som har filmet oss med skjult kamera, forteller Nova TV i sin tv-reportasje.

Journalistene Jonathan Calvert og Heidi Blake fra The Sunday Times brukte altså også skjult kamera.

De to har tidligere laget flere avslørende saker med den metoden. Blant annet har de avslørt hvordan medlemmer av Overhuset i det britiske parlamentet virket å være villige til å arbeide for ukjente «forretningsmenn» mot en klekkelig sum penger slik at nye lover kunne innføres i Storbritannia.

Denne gangen ble de derimot selv avslørt på tv i Bulgaria. For slik var svaret de fikk fra det de trodde var noen som solgte barn.

– Vi er også journalister, skrev de bulgarske tv-journalistene til svar.

– Dette var veldig merkelig. Det har aldri skjedd oss før, var reaksjonen til The Sunday Times-journalistene.

I en e-post holdt de likevel fast på at de hadde funnet flere reelle eksempler på kvinner som ville selge sine barn i Bulgaria, og at de fortsatt undersøkte andre land i Øst-Europa, skriver The Guardian.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden bekreftet som vinner i Pennsylvania og Nevada

Valgstyret i Pennsylvania har bekreftet Joe Biden som vinner av presidentvalget i delstaten.

Sverige vil starte vaksinasjon fra årsskiftet

Smitteøkningen i Sverige vil fortsette å stige i de neste ukene. Det er totalt registrert 225.560 covid-19-tilfeller i landet, og 6.500 er døde. Regjeringen regner med å komme i gang med vaksinasjon fra årsskiftet.