Hopp til innhold

Ukrainas flagg heist i Slavjansk

Ukrainske styrker har heist det ukrainske flagget over rådhuset i Slavjansk, etter at de prorussiske opprørerne flyktet fra byen i morges.

Ukrainske styrker har heist det ukrainske flagget i Slavjansk

Ukrainas flagg vaier i vinden over rådhuset i Slavjansk, like ved en statue av Sovjetunionens grunnlegger Vladimir Lenin.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Petro Porosjenko

President Petro Porosjenko holdt en tale i parlamentet i Kiev torsdag der han sa at våpenhvilen øst i landet var opphevet.

Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Prorussiske opprørere ser nå ut til å bli drevet tilbake flere steder i det østlige Ukraina.

I Slavjansk, som har vært regnet som prorussiske aktivistenes høyborg i Øst-Ukraina, ble det ukrainske flagget heist på rådhuset litt over klokken 14.00 (lokal tid) i ettermiddag.

Det var første gang siden opprørerne tok kontroll over byen 6. april i år at det er et synlig tegn på at Slavjansk er en del av Ukraina i byen.

Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko ga selv ordren om at flagget skulle heises i Slavjansk etter at beskjeden kom om at den prorussiske militsen hadde forlatt byen.

Flere ukrainske medier har lagt ut et bilde på Twitter av dem som skal være flaggheisingen, men så langt er ikke bildet bekreftet fra uavhengig hold.

Artikkelen fortsetter under twitterbildet.

Laster Twitter-innhold

Kraftig artilleribeskytning

Gjenerobringen av Slavjansk er den største suksessen ukrainske styrker har hatt i den over tre måneder lange konflikten i Øst-Ukraina.

– At opprørssoldatene forsvant var en overraskelse. Ingen visste at det var i ferd med å skje, sier en av de lokale innbyggerne, Kolya Cherep, til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge den prorussiske selvutnevnte borgermesteren i Slavjansk, Volodymyr Pavlenko, har ukrainske styrker bombardert byen i flere dager.

Han sier at etter flere dager med massiv skyting og luftangrep fra hæren, så opprørerne seg nødt til å flykte fra Slavjansk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Soldater på pansret kjøretøy

Ukrainske soldater utenfor Slavjansk inspiserte lørdag et pansret kjøretøy som tilhørte den prorussiske militsen før de trakk seg ut fra Slavjansk.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

En anonym kilde nær opprørerne sier til nyhetsbyrået Reuters at de ukrainske styrkene var fullstendig overlegne opprørerne.

– De har langt flere tropper og mer militært utstyr, sa han og viste til at styrkeforskjellen var 50 til én.

På vei ut av byen skal opprørerne vært i sammenstøt med ukrainske styrker. Opprørerne måtte etterlate seg en tanks og flere pansrede kjøretøyer etter sammenstøtene. De skal ha dratt i retning byen Kramatorsk, melder BBC.

– Vår motstand er ikke ødelagt, sier opprørsleder Andrej Purgin. Han sa at de har bare hadde forlatt Slavjansk for å beskytte sivilbefolkningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Radartårn i brann

Et radartårn ved Den internasjonale flyplassen i Donetsk sto fredag i brann etter kamper mellom ukrainske soldater og opprørere.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Kamper flere steder

Prorussisk milits

Prorussisk milits går om bord i en buss før de forlater byen Kramatorsk lørdag.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

Samtidig som opprørerne har forlatt Slavjansk kommer det meldinger om at de er på retrett flere steder i det østlige Ukraina.

Blant annet skal militsen ha forlatt byen Kramatorsk, 20 kilometer sør for Slavjansk.

En reporter fra Reuters forteller at han så en konvoi med 20 militære kjøretøyer fulle av våpnede opprørere kjøre ut av Kramatorsk.

Lederen for den selvproklamerte Folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Borodai, sier at den prorussiske militsen har trukket seg tilbake på den han kaller nord-fronten.

– På grunn av overlegenheten til fiendens tropper har militære avdelinger fra Folkerepublikken Donetsk trukket seg tilbake fra deres tidligere stillinger på nordfronten.

Nå meldes det at en del opprørsstyrkene som i morges forlot Slavjansk skal ha kommet til Donetsk.

Millionbyen Donetsk er den største byen i Donbass-området og kontrolleres fortsatt av den prorussiske militsen.

Øst-Ukraina

SISTE NYTT

Siste nytt