Aktivistene i Ukraina er fulle av mot nå

KIEV (NRK.no): De ukrainske demonstrantene har fått en ny giv etter at de klarte å okkupere justisdepartementet i går. De mener det viser deres styrke og er nå på offensiven.

De ukrainske demonstrantene har fått en ny giv etter at de klarte å okkupere justisdepartementet i går. De mener det viser deres styrke og er nå på offensiven, samtidig som opprøret i Ukraina sprer seg.

En demonstrant ser mot rekkene av opprørspoliti som har tatt oppstilling i Kiev. Demonstrantene mener de står stadig sterkere og er på offensiven etter at de klarte å okkupere Ukrainas justisdepartement i helgen.

– Overtakelsen av justisdepartementet er et symbol på at folket reiser seg. Nå er myndighetene fratatt rettigheter, sier en av demonstrantene som har tatt kontroll over justisdepartementet i Kiev sentrum.

Situasjonen i Ukraina er svært spent. Demonstrantene trosser de bitende 15 minusgradene i Kiev og holder stand.

Sier de står sterkere

Etter at de nå har klart å okkupere flere offentlige bygninger, senest justisdepartementet søndag, er de fulle av mot og er på offensiven. De mener selv de står stadig sterkere.

Til tross for at opposisjonslederen Vitalij Klitsjko, den tidligere tungvektsbokseren som nå leder partiet UDAR, besøkte demonstrantene i justisdepartementet og advarte dem mot at det kunne føre til unødvendige provokasjoner, har de ennå ikke forlatt bygningen.

Det har fått landets justisminister Olena Lukash til å true med unntakstilstand. I så fall vil politiet få utvidede fullmakter til å kaste demonstrantene ut av departementet, noe som kan føre til ytterligere sammenstøt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter okkuperer Ukrainas justisdepartement

Demonstrantene okkuperte justisdepartementet i helgen og nekter å forlate bygningen.

Foto: Sergei Grits / Ap

Opprøret sprer seg til tradisjonelle Janukovitsj-baser

Opprøret mot president Viktor Janukovitsj' styre har nå spredt seg til flere ukrainske byer.

Mandag morgen viser bildene at selv folk i industribyen Donetsk, øst i Ukraina, er lei av presidentens korrupte styre. Byen har til nå vært en sikker base for Janukovitsj, som selv kommer fra området.

Tendensen er den samme i andre byer som tradisjonelt har vært Janukovitsj-lojale. Mens opposisjonen til nå har stått sterkest vest i landet, sprer demonstrasjonene seg nå også sørøst for Kiev. I industribyen Dnipropetrovsk var det natt til i dag voldelige sammenstøt.

For demonstrantene er det nå én ting som gjelder, nemlig nyvalg i Ukraina.

President Janukovitsj tilød opposisjonspolitikerne Arsenij Jatsenjuk og Vitalij Klitsjko postene som henholdsvis statsminister og visestatsminister, noe de avslo.

Postene de ble tilbudt, var ikke nok til å få innflytelse, ettersom presidenten fremdeles ville ha sittet med maktmidlene og kontrollen over både politiet og sikkerhetsstyrkene. Janukovitsj' parti har også flertall i parlamentet.

Demonstrasjoner i Kiev

En av demonstrantene tar seg en pause ved barrikadene i sentrum av Kiev. Til tross for bitende kulde nekter demonstrantene å gi seg.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt