Hopp til innhold

Truer med unntakstilstand i Ukraina

Ukrainas justisminister truer med unntakstilstand dersom demonstrantene ikke forlater landets justisdepartement, som de okkuperte i helgen. Samtidig har situasjonen i Ukraina tilspisset seg ytterligere.

Demonstranter har okkupert justisdepartementet i Kiev

Demonstranter har okkupert justisdepartementet i Kiev.

Foto: SERGEI GAPON / Afp

Justisminister Olena Lukash truer også med at hun vil be president Viktor Janukovitsj avbryte forhandlingene med opposisjonslederne.

– Jeg blir nødt til å be Ukrainas president stanse samtalene dersom justisdepartementet ikke blir frigitt umiddelbart, og forhandlerne ikke gis en mulighet til å finne en fredelig løsning på konflikten, sier Lukash, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Dramatisk tilspissing

Maskerte menn i Dnipropetrovsk

Maskerte menn har tatt oppstilling i byen Dnipropetrovsk i Ukraina.

Foto: STRINGER / Reuters

De ukrainske demonstrantene har beleiret stadig flere offentlige bygg, senest søndag kveld da justisdepartementet i Kiev ble okkupert, vinduer ble knust, og barrikader ble reist i gaten utenfor.

Samtidig har opprøret mot president Viktor Janukovitsj spredt seg utenfor Kiev. Også i flere andre byer er offentlige bygninger okkupert, og opprøret har spredt seg selv østover til områder der Janukovitsj nyter stor oppslutning.

– Det er en dramatisk tilspissing av situasjonen. Lovpakken, de såkalte antiprotestlovene, som ble hastevedtatt i parlamentet for halvannen uke siden, sier eksplisitt at det er forbudt å okkupere bygninger, og at fengselsstraffene for det ligger mellom fem og seks år, sier Ukraina-kjenner Geir Flikke ved Universitetet i Oslo.

Opprøret lammer nå i praksis de lokale myndighetene i 13 av Ukrainas 25 provinser, og det meldes om sammenstøt mellom demonstranter og politi i stadig flere byer.

Lørdag takket opposisjonen nei til et tilbud om å overta statsministerposten og visestatsministerposten. Det overrasker ikke Flikke.

– I den veldig uoversiktlige situasjonen som er i Ukraina nå, ville det koste mye for opposisjonen å ta regjeringsmakt. Det er også en kjensgjerning at det er presidenten som har kontroll når det gjelder den utøvende makt, og Regionpartiet, som ledes av Janukovitsj, har flertall i parlamentet, sier han.

I morgentimene mandag er stemningen spent i Kievs gater, og store politistyrker er i høy beredskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter har okkupert justisdepartementet i Kiev

Demonstranter setter fyr på et bilde av president Viktor Janukovitsj i det ukrainske justisdepartementet. Demonstrantene nekter å bøye av og okkuperer stadig flere offentlige bygninger.

Foto: Sergei Grits / Ap

Nasjonalforsamlingen trer sammen

Mest spenning er likevel knyttet til tirsdag, når nasjonalforsamlingen trer sammen for å diskutere krisen og en eventuell lempning av de omstridte lovene som forbyr demonstrasjoner på offentlig sted.

Lovene ble vedtatt etter en hastebehandling i parlamentet på et par dager i midten av januar.

– Vanligvis skal lovgivning diskuteres grundig i parlamentet. Det skal diskuteres tre ganger i forskjellige lesninger av loven, og det skal gjennom komitéapparatet. Dette dreier seg om 33 sider med lovendringer, det er helt umulig å ivareta en forsvarlig saksgjennomgang av de lovene på så kort tid. Møtet tirsdag skal angivelig annullere lovpakken, men det gjenstår å se om det kommer til å skje, sier Flikke.

Selv om president Janukovitsj har kommet opposisjonen i møte, ved å invitere dem til forhandlinger og tilby dem sentrale statsrådsposter, har han til nå nektet å etterkomme kravet om å framskynde neste års valg og løslate den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko.

– Myndighetene må forstå at vi kommer til å holde ut til vi seirer, og for de fleste av oss innebærer det Janukovitsjs avgang, sier en av demonstrantene, 22 år gamle Bogdan.

Begravelse

Søndag deltok flere tusen opposisjonelle i begravelsen til den 25 år gamle demonstranten Mikhail Zhiznevsij, som ble skutt og drept i sammenstøt med politiet i Kiev i forrige uke.

– Han var en modig og veldig snill person som ga sitt liv for Ukrainas framtid, sa en av de sørgende i St. Michael-katedralen.

Den to måneder lange konflikten har ført til den verste volden i Ukraina siden landet ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991.

Minst seks mennesker er drept i opptøyene, opplyser statsadvokaten i landet og kilder i ambulansetjenesten.

SISTE NYTT

Siste nytt