Demonstranter okkuperer regjeringsbygning

Demonstranter kapret fredag en regjeringsbygning i Kiev og holder stand i flere guvernørkontorer vest i Ukraina. Samtidig nærmer de seg presidentens hovedkvarter.

Ukraina-protest

En aktivist går ned trappene i Landbruksdepartementet i Kiev etter at demonstranter kapret bygningen.

Foto: Darko Vojinovic / NTB Scanpix

Demonstrantene skal ikke ha møtt motstand da de tok seg inn i Landbruksdepartementet og okkuperte bygningen i Kiev sentrum i dag, ifølge AP.

– Vi er nødt til å holde folk varme i frosten, sier en av demonstrantene.

– Vi kan ikke la folk sove i telt hele tiden.

De ukrainske demonstrantene har i utvidet protestleiren sin og er nå nærmere president Viktor Janukovitsj' administrasjon i Kiev, ifølge AFP. Med hjelmer på hodet og improviserte rustninger bygde demonstrantene nye barrikader i rundt Uavhengighetsplassen i Kiev natt til fredag.

Nærmer seg hovedkvarteret

Deres siste barrikade befinner seg nå ikke langt unna presidentens administrasjon sentralt i Kiev, i en klar advarsel til Janukovitsj. Krisesamtalene mellom presidenten og okkupasjonsledere i går kveld har ikke blidgjort demonstrantene.

De fleste butikkene og serveringsstedene i nærheten av protestleiren holder stengt «av tekniske grunner».

I forsøk på å ramme Janukovitsj ytterligere, har tusener av demonstranter stormet administrasjonsbygninger vest i Ukraina. Der skal de ha okkupert eller omringet guvernørkontorer i flere byer, ifølge AFP.

Opprørspoliti i Kiev

Myndigheter bekrefter at demonstranter er drept i Kiev, men nekter for at politiet står bak.

Foto: GLEB GARANICH / NTB Scanpix

Politiet nekter ansvar for dødsfall

Fem personer mistet livet i protestene i Kiev onsdag, ifølge opposisjonen. I en kunngjøring har innenriksdepartementet identifisert to av dem.

Politiet bekrefter at mennene i 20-årene ble drept som følge av skuddskader. Politiet avviser imidlertid at det var de som avfyrte skuddene, ifølge NTB.

Myndighetene hevder at den ene ble drept med haglskudd, mens den andre ble skutt med ammunisjon som stammer fra en jaktrifle.

– Dette er ammunisjon som ikke brukes av politiet. Dessuten er politistyrkene ikke bevæpnet med tjenestevåpen, heter det i kunngjøringen.

Bilder fra aktivister som er lagt ut på ulike sosiale medier, viser derimot flere politifolk som har skytevåpen i hendene.

Internasjonale reaksjoner

I Frankrike har utenriksminister Laurent Fabius gitt departementet ordre om å innkalle Ukrainas ambassadør til Frankrike for å protestere mot voldsbruken.

– Jeg har gitt instruksjoner til utenriksdepartementet om å innkalle Ukrainas ambassadør i Frankrike i dag. Det er en gest for å vise Frankrikes fordømmelse av situasjonen, sier Fabius til TV-kanalen TELE, ifølge NTB.

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger gir sin støtte til opposisjonen i Ukraina.

Foto: Mark Wilson / NTB Scanpix

Også i Tyskland har regjeringen kalt inn Ukrainas ambassadør.

– Vi ønsker å vise at vi mener alvor med kritikken vår, sier en talsmann i tysk UD ifølge AFP.

Demonstrantene får nå også støtteerklæringer fra en av Hollywoods største stjerner. Arnold Schwarzenegger sendte fredag en videohilsen hvor han gir demonstrantene lykkeønskninger og viser fredstegn.

– Jeg ønsker å sendte en melding til folket i Ukraina for å la dem vite at jeg ønsker dem lykke til i deres fredelige kamp for demokrati og frihet, sier muskelmannen og eksguvernøren i California ifølge AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt