NRK Meny
Normal

Ukraina åpner for våpenhvile

Ukrainas president Petro Porosjenko har innledet samtaler med Russland og OSSE, og ønsker å avslutte kamphandlingene i Øst-Ukraina.

Merkel, Putin, Porosjenko

Petro Porosjenko (i midten) møtte denne uken Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin i Frankrike. I dag åpner han for en våpenhvile i Øst-Ukraina.

Foto: Regis Duvignau / Ap

Dagen etter at han ble tatt i ed som Ukrainas nye president innledet Porosjenko direkte samtaler med Russlands ambassadør til landet og representanter for Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) i Kiev.

– Vil sikre grensene

Der gjorde han det klart at kamphandlingene i øst må opphøre denne uken.

– Vi må avslutte kampene denne uken. Det er uakseptabelt og en for høy pris å betale at det for hver dag blir drept mennesker, heter det i en uttalelse som ble publisert på myndighetenes hjemmeside i dag.

– For å gjøre det vil vi sikre Ukrainas grenser slik at alle ukraineres sikkerhet er garantert.

Det er uklart om Porosjenko mener at ukrainske sikkerhetsstyrker kommer til å avslutte sine såkalte antiterroroperasjoner før det prorussiske separatistene legger ned sine våpen eller om dette skal tolkes som et ultimatum.

Uttalelsen kom etter en rundebordskonferanse med representanter fra Russland og OSSE og bare få dager etter at han møtte Russlands president Vladimir Putin i Frankrike i forbindelse med markeringene av D-dagen.

Smugling av våpen

Et stort problem i Øst-Ukraina har vært transporten av våpen over grensen fra Russland, et problem lederne på begge sider nå gjør noe med.

I går ga nemlig Putin ordre om at grensekontrollen skulle skjerpes, et krav som USA og EU lenge har bedt ledelsen i Kreml igangsette.

Opprørene i øst har tidligere uttalt at de kommer til å fortsette kampen til tross for gjentatte oppfordringer om våpenhvile.

– Det de egentlig vil ha, er en ensidig avvæpning av oss og at vi skal overgi oss. Det kommer ikke til å skje, fastslår en av opprørernes toppledere, Fjodor Berezin i går.

Siden Porosjenko vant presidentvalget 25. mai, har regjeringsstyrkene trappet opp det de omtaler som en antiterrorkampanje mot de russisktalende separatistene i øst.

Opprørerne har slåss tilbake, noe som har omgjort deler av Øst-Ukraina til en krigssone.

Fredag skjøt de ned et militært transportfly ved byen Slavjansk. I tillegg ble et medlem av den ukrainske spesialstyrken drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt