Porosjenko tatt i ed som Ukrainas nye president

Petro Porosjenko (48) er tatt i ed som Ukrainas president. Han startet talen sin med ett minutt stillhet for de 100 drepte på Maidan-plassen.

Porosjenko

Lørdag ble Petro Porosjenko tatt i ed som Ukrainas nye president. Her er han på D-dag 70-årsmarkeringen i Normandie i Frankrike 6. juni.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

Lørdag inntok Petro Porosjenko rollen som Ukrainas statsoverhode. Den 48 år gamle milliardæren avla ed, dagen etter sitt første møte med Russlands president Putin siden valget 25. mai.

Porosjenko vant med 54,7 prosent og stilles overfor en enorm utfordring med å redde Ukraina fra splittelse og økonomisk kollaps. Den tidligere sovjetrepublikken er inne i sin verste politiske og økonomiske krise siden Sovjetunionens sammenbrudd for to tiår siden.

– Jeg vil ha fred

Milliardæren Porosjenko, kalt «sjokoladekongen» for sitt populære sjokolademerke, blir Ukrainas femte president siden landet ble uavhengig i 1991. Han har tidligere vært både utenriksminister og minister for økonomisk utvikling.

Under innsettelsestalen skal Porosjenko ha bedt separatistene i sørøst-Ukraina om å legge ned våpnene.

– Jeg vil ikke ha krig. Jeg vil ikke ha hevn. Jeg vil ha fred, sa Porosjenko.

Samtidig gjentok han sitt løfte om desentralisering og amnesti, skriver AFP. Makten i Donbass-regionen, som i stor grad nå kontrolleres av opprørere, skal desentraliseres og innbyggerne skal garanteres sine rettigheter til å bruke det russiske språket. Men at Ukraina skal være et samlet land, og aldri bli en føderal stat, var han tydelig på.

Under talen lovte Porosjenko amnesti til opprørere som ikke har «blod på hendene» som et første steg i et fredsinitiativ som skal redde nasjonen på 46 millioner. Allerede har Ukraina mistet Krim til Russland.

– Krim har alltid vært, og vil alltid være, ukrainsk, sa han og gjorde det klart at Ukraina ikke kommer til å inngå kompromiss med Russland over Krim-halvøya.

Han refererte til samtalen han hadde med Russlands president Putin fredag:

– Dette gjorde jeg klart for den russiske lederen da vi møttes i Normandie, sa Porosjenko, som sammen ved verdens stormaktsledere markerte 70 årsjubileet for D-dagen i Frankrike fredag.

Putin har selv beskrevet Krims tilhørighet til Ukraina som en historisk feil.

Skal signere økonomisk avtale med EU

Den nye presidentens første oppgave blir å skape fred i et splittet Ukraina.

Men møtet mellom Porosjenko og Putin fredag levnet et lite håp da begge oppfordret alle parter til å stanse voldsutøvelsene umiddelbart. Om situasjonen vil roe seg gjenstår imidlertid å se.

Merkel, Putin, Porosjenko

MEKLEREN: Det skal ha vært Tysklands forbundskansler Angela Merkel som arrangerte det 15 minutter lange møtet mellom Porosjenko og Putin. Mens øst-Ukraina er på randen av borgerkrig levnet et håp at statslederne tok hverandre i hånden.

Foto: Regis Duvignau / Ap

Krisen i Ukraina startet da daværende president Viktor Janukovitsj plutselig nektet å signere en samarbeidsavtale med EU i november. Argumentet var at landet ikke hadde råd til EU-avtalen og måtte prioritere et tilbud fra Russland.

Vrakingen av avtalen med EU førte til at opprøret mot Janukovitsj startet, og som har ledet til dagens krise.

Oleksandr Turtsjynov har fungert som midlertidig president i Ukraina etter at Janukovitsj ble avsatt i februar.

Under Porosjenkos innsettelsestale lørdag skal han ifølge Reuters ha sagt at han så raskt som mulig vil skrive under på den økonomiske delen av en samarbeidsavtale med EU.

SISTE NYTT

Siste nytt