Putin skjerper grensekontrollen

Russlands president Vladimir Putin har gitt den russiske sikkerhetstjenesten FSB ordre om å styrke
kontrollen av grensa til nabolandet Ukraina, melder russiske medier.

Putin

En gestikulerende Putin snakket til pressen under markeringen av D-dagen i Frankrike fredag. Det levnet håp etter hans første møte med Ukrainas nye president Petro Porosjenko siden det ukrainske valget 25. mai. Nå kommer det meldinger om at Russland skjerper kontrollen av grensen til nabolandet.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Russlands president Vladimir Putin har gitt den russiske sikkerhetstjenesten FSB ordre om å styrke kontrollen av grensa til nabolandet Ukraina, melder russiske medier.

Tiltaket er iverksatt for å hindre ukrainske borgere i å krysse
grensa ulovlig, skriver de.

Ordren kom bare noen timer etter at Petro Porosjenko formelt ble tatt i ed som Ukrainas nye president lørdag, og dagen etter at de to kollegaene møttes for første gang siden Porosjenko vant valget 25. mai. Det levnet et lite håp da begge oppfordret alle parter til å stanse voldsutøvelsene umiddelbart.

Porosjenko: – Jeg vil ha fred

Under Porosjenkos innsettelsestale skal han igjen ha bedt separatistene i sørøst-Ukraina om å legge ned våpnene.

– Jeg vil ikke ha krig. Jeg vil ikke ha hevn. Jeg vil ha fred, sa Porosjenko.

Samtidig gjentok han sitt løfte om desentralisering og amnesti, skriver AFP.

Makten i Donbass-regionen, som i stor grad nå kontrolleres av opprørere, skal desentraliseres og innbyggernes rettigheter til å bruke det russiske språket skal sikres. Men at Ukraina skal være et samlet land, og aldri bli en føderal stat, var han tydelig på.

Under talen lovte Porosjenko amnesti til opprørere som ikke har «blod på hendene» som et første steg i et fredsinitiativ som skal redde nasjonen på 46 millioner. Allerede har Ukraina mistet Krim til Russland.

– Krim har alltid vært, og vil alltid være, ukrainsk, sa han og gjorde det klart at Ukraina ikke kommer til å inngå kompromiss med Russland over Krim-halvøya.

Han refererte til samtalen han hadde med Russlands president Putin fredag:

– Dette gjorde jeg klart for den russiske lederen da vi møttes i Normandie, sa Porosjenko, som sammen ved verdens stormaktsledere markerte 70 årsjubileet for D-dagen i Frankrike fredag.

Putin har selv beskrevet Krims tilhørighet til Ukraina som en historisk feil.

Kerry håper på gjennombrudd

Vestlige ledere har truet med å straffe Russland hardt med sanksjoner mot hele sektorer i Russlands økonomi dersom de ikke viser mer samarbeidsvilje med Ukraina.

Lørdag uttrykker USAs utenriksminister John Kerry, som fortsatt er i Frankrike for å markere 70-årsjubileet for D-dagen, håp for en løsning på konflikten.

– Jeg håper vi de neste dagene ser steg i retning av mindre spenninger, sa Kerry og fortsatte:

– Jeg er sikker på at det finnes en vei fremover. Vi ser etter Russlands hjelp og håper at vi kan unngå å innføre ytterligere sanksjoner og andre tiltak, sa han.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt