Hopp til innhold

USA og Russland diskuterer Ukraina

Russland og USA møttes i helgen i for å diskutere Ukraina-krisen. Samtidig har det ukrainske parlamentet forlenget en avtale som på sikt skal garantere en viss grad av selvstyre for de østlige regionene i landet.

Svitlodarsk

Ødelagte hus i Svitlodarsk i Donetsk øst i Ukraina

Foto: Morten Jentoft

Det var ampert i det ukrainske parlamentet Verkhovna Rada fredag, da de folkevalgte diskuterte en forlengelse av loven selvstyre for de to østligste fylkene i landet. Etter både slåssing og røykgranater ble til slutt loven forlenget med ett år, med støtte fra et knapt flertall av de 450 de folkevalgte.

– Dette vedtaket viser at Ukraina støtter de initiativ som er tatt for fred, sa Iryna Lutsenko, som representerer blokken til president Petro Porosjenko i det ukrainske parlamentet.

Dette hindrer også Russland fra å gå inn enda sterkere militært i konflikten la hun til.

Ukrainske nasjonalister mot selvstyreloven

De radikale ukrainske nasjonalistene stemte mot loven. For dem er bare en militær løsning realistisk.

De mener også at loven i praksis aksepterer en føderalisering av Ukraina, og at den kampen de har ført mot de prorussiske separatistene i mer enn tre år, har vært forgjeves.

Ukrainske nasjonalister krever hardere tiltak

Loven om selvstyret ble opprinnelig vedtatt allerede høsten 2014, men har aldri blitt satt ut i livet fordi ukrainske myndigheter mener Russland er direkte involvert i konflikten, inne på ukrainsk jord.

Ukrainse nasjonalister demonstrerer

Ukrainske nasjonalister demonstrerte 5. oktober utenfor parlamentsbygningen i Kiev mot loven om selvstyre for Donbass

Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

Dette blir benektet fra russisk hold, selv om bevisene for russisk involvering er overveldende, blant annet i form av russiske offiserer som formelt er på ferie, men som tjenestegjør i og i praksis leder de prorussiske separatistenes militære styrker.

Fredagens vedtak holder likevel liv i den skjøre fredsprosessen for Ukraina, og reaksjonene har vært forsiktig positive, både fra Russland og fra de prorussiske separatistene, som i dag kontrollerer store deler av Donbassområdet øst i Ukraina.

Russland forsiktig positiv

– Dette er et viktig vedtak. Hvis den gamle loven om selvstyre ikke hadde blitt forlenget eller erstattet med en ny, så hadde det vært svært bekymringsfullt sa president Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov.

Denis Pusjilin representerer de prorussiske separatistene i de fredssamtalene som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSE har forsøkt å holde i gang i den hviterussiske hovedstaden Minsk.

Pusjilin skrev i en uttalelse at regjeringen i Kiev var tvunget til å forlenge loven, etter press fra Russland, EU og USA.

Søndag kveld la den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ut en melding på sin Facebook-side der han igjen understreket at loven om selvstyre for deler av Donbassområdet er helt avhengig av at Russland oppfyller sin del av Minsk-avtalen, først og fremst at den militære støtten til de prorussiske separatistene oppheves.

Det gjelder både offiserer og soldater som tjenestegjør i separatistenes styrer og ikke minst, den omfattende materielle støtten som Russland gir i form av militært materiell.

USA og Russland snakker sammen om Ukraina

UKRAINE-CRISIS/RUSSIA-SURKOV

Vladislav Surkov har koordinert den russiske politikken overfor Ukraina

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Samtidig møttes den amerikanske spesialutsendingen til Ukraina Kurt Volker lørdag den russiske rådgiveren Vladislav Surkov i Serbias hovedstad Beograd.

Surkov er den som fra russisk side har koordinert politikken overfor de prorussiske separatistene i øst-Ukraina, og det er trolig få avgjørelser som blir tatt av separatistene uten at han er involvert.

Serbia ble valgt som møtested fordi Volker nektet å dra til Russland, mens Surkov står på EUs sanksjonsliste over politikere som nektes innreise nettopp på grunn av hans innblanding i Ukraina.

Det er ukjent hva som kom ut av møtet, men observatører ser på det som svært viktig at USA og Russland nå snakker direkte sammen om Ukraina.

I «spøkelsesbyen» Avdijivka ønsker de seg bare et normalt liv

Også i helgen har det vært skyting langs den nærmere 500 kilometer lange frontlinjen mellom de prorussiske separatistene og de ukrainske regjeringsstyrkene.

Mandag morgen melder det ukrainske forsvaret om 26 brudd på den våpenhvilen som på papiret er på plass, lørdag ble en ukrainsk soldat såret.

SISTE NYTT

Siste nytt