Hopp til innhold

UD sender representant til Kinshasa

Utenriksdepartementet reiser til Kongos hovedstad Kinshasa for å styrke Norges nærvær i forbindelse med en eventuell overføring av Tjostolv Moland og Joshua French.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani.

UD håper på en snarlig overføring av Joshua French og Tjostolv Moland fra fengselet i Kisangani til det FN-finansierte fengselet i Kinshasa.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Utenriksdepartementet håper på en snarlig overføring av de drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French fra fengselet i Kisangani til det FN-finansierte fengselet i Kinshasa.

En person i Kinshasa

– Vi kommer til å ha en person stasjonert i Kinshasa fra og med førstkommende helg, sier Kongo-ambassadør Jon Vea, til Fædrelandsvennen.

Kongos utenriksminister Alexis Mwambaga ga i forrge uke utenriksminister Jonas Gahr Støre et løfte om å overføre Moland og French fra Kisangani til Kinshasa.

– Vi styrker nærværet i Kongo som følge av flere løpende aktiviteter som vi må ha fokus på i tiden fremover. Dermed kan vi agere hvis noe skulle skje, sier Vea til avisen.

Intens møtevirksomhet

Det skal ha vært en intens møtevirksomhet mellom Kongos president Joseph Kabilas service-avdeling og det kongolesiske justisdepartementet sist uke for å komme frem til en løsning på spørsmålet om overføring.

Jon Vea sier han er avventende og forholder seg rolig til et løfte som er gitt om overføring av de to norske fangene. Men han håper resultatet blir en etterlengtet forflytning.

LES: Tror ikke på fluktforsøk

SISTE NYTT

Siste nytt