Hopp til innhold

Kongo-minister ber om norsk hjelp

Dersom den norske predikanten Rune Edvardsen bidrar med fangetransport, kan Tjostolv Moland og Joshua French bli overført fra fengselet i Kisangani på to dager.

Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French i fengslet i Kisangani

TØFFE FORHOLD: Ifølge forsvarer Morten Furuholmen har forholdene for dødsdømte Joshua french og Tjostolv Moland forverret seg i fengselet i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Forespørselen kom fra Kongos justisminister i sommer. Onsdag fulgte hans kollega, utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba opp med å gi Norges utenriksminister følgende løfte: De dødsdømte norske fangene skal overføres fra soningen i fengselet i Kisangani til Kinshasa. Løftet ble gitt under et møte med de to i New York, sier Støre til NRK.

Dette var onsdag kveld nytt for Edvardsen, men predikanten, som har et stort nettverk i landet og har engasjert seg i nordmennenes sak helt siden de ble fengslet, sier han den siste tiden har fått signaler om fremdrift i saken.

– Ville ha hjelp til hotell og flybilletter

Etter det hans kilder opplyser, skal det ha vært utstrakt møtevirksomhet innad hos kongolesiske myndigheter bare denne uken, med god fremdrift. Selv har han vært i direkte kontakt med justisministeren flere ganger for å drøfte situasjonen til nordmennene.

Mathilde Moland og Rune Edvardsen lander i Kongo

– HØRT DET FØR: Både Tjostolv Molands mor Mathilde Moland og predikant Rune Edvardsen har fått løfter om overføring før, men ifølge Edvardsen er det høy aktivitet rundt saken i Kongo for tiden.

Foto: K. Annensen/ NRK

Edvardsen sier til NRK.no at han i juni mottok et brev fra justisministeren, som spurte om Edvardsen ville bistå ved en eventuell overføring til sentralfengselet i Kisangani.

– Hvilken bistand dreide dette seg om?

– Fangetransport, biletter og hotell for vakter og fanger og leie av biler også videre.

– Er dette noe du vil bidra med dersom det blir aktuelt?

– Hvis det er det som det står på, gjør jeg gjerne det.

Edvardsen sier videre han fikk opplyst at overføringen kunne være unnagjort på to dager dersom han bidro.

Til tross for det han opplever som høy aktivitet i saken siste tiden, og nyhetene i New York, vil han ikke juble for et endelig gjennombrudd. Tilsvarende løfte fra utenriksministeren i Kongo har blitt gitt Støre før, uten at noe har skjedd. Tidligere ikke har blitt tatt hensyn til de lokale styresmaktene i landet, var ifølge Mwamba forklaringen på dette. Nå er det imidlertid et helt annet klima for dette på det nivået, og en overøfring kan være nært forestående, ifølge løftet.

Video Støre sier Moland og French bli flyttet til Kinhasa

Jonas Gahr Støre om løftet om at Moland og French bli flyttet til Kinhasa

– I grevens tid

Forsvarer for Moland og French, Morten Furuholmen, kjente ikke til løftet fra Kongo onsdag kveld. Også han forholder seg rolig til opplysningen inntil videre.

– Først må jeg vite om det er gjort en skriftlig avtale på dette, i tillegg til et løfte. Det gjenstår å se om dette møtet er å anse som tilstrekkelig bindende av andre myndighetspersoner i Kongo. Men i den grad det faktisk er det, er det en nyhet som vil gi berettiget håp om fremgang i saken, og det i grevens tid, sier Furuholmen til NRK.no.

Ifølge forsvareren har de to dødsdømte fangene det svært tøft i fengselet i Kisangani nå. Antall innsatte har økt og gjort tilgangen til de begrensede ressursene mye vanskeligere. En overføring til Kinshasa vil dessuten høste andre frukter, håper Furuholmen.

– Det vil fase ut et regionalt problem, fordi det i Kinshasa er færre aktører med økonomiske motiver for å holde de i landet. Sannsynligheten for en overføring til Norge blir da mye større, sier Furuholmen.

– Moland har ikke hørt noe

støre møtte kongo-minister

FIKK LØFTE: Jonas Gahr Støre sier han fikk forsikringer om at en overføring av Moland og French kan skje raskt.

Foto: Frode Overland Andersen / UD / Scanpix

Heller ikke Mathilde Moland, Tjostolv Molands mor, slipper jubelen løs etter dagens møte.

– Dette har vi hørt før uten at det har skjedd noe, sier Mathilde Moland til NRK.no.

Hun har snakket med sønnen Tjostolv for en time siden, og han visste ingenting om en slik overføring.

Hun har liten tro på at det vil skje noe i løpet av få dager.

– Jeg er avventende i forhold til hva som skjer videre, sier Mathilde Moland.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge har hele veien nektet straffskyld. Prossesen med å få de overført fra fengselet i Kisangani har vart i ett år, uten resultat.

SISTE NYTT

Siste nytt