UD reagerer sterkt på dødsdommen

- Norge er ikke part i denne saken, sier utenriksministeren.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Støre stiller seg kritisk til forhold ved rettsprosessen, blant annet manglende tolkning ved dagens domsavsigelse.

Foto: NRK

Norge reagerer sterkt på dødsdom i ankesaken mot to nordmenn i Kongo Utenriksministeren har følgende kommentarer til domsavsigelsene som i dag ble avgitt i Kisangani.

LES OGSÅ: Dømt til døden igjen

- Jeg reagerer meget sterkt på de nye dommene i Kisangani, hvor de to norske statsborgerne igjen har blitt dømt til døden. Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff, og jeg vil så snart som mulig igjen ta kontakt med Kongos utenriksminister for å formidle dette budskapet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han vil i sin samtale også klart avvise de deler av domslutningen som omtaler at den norske stat står solidarisk ansvarlig for erstatningen.

SE VIDEO: Støre reagerer sterkt på dommen

Avviser alle erstatningskrav

- Jeg vil også ta sterk avstand fra at de er dømt for spionasje til fordel for Norge. Det er grunnløst og følgelig avviser vi alle erstatningskrav. Norge er ikke part i denne saken,sier utenriksministeren.

Norges ambassadør til Kongo vil møte kongolesiske myndigheter i Kinshasa for å formidle et tilsvarende budskap og overlevere en formell note i saken.

- Representantene fra UD vil forbli i Kisangani enda noen dager for å bistå de norske statsborgerne i denne vanskelige situasjonen, og for å vurdere hva slags hjelp de vil trenge framover, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ: - Dommen er som forventet

Forstod ikke sin egen dom

Utenriksministeren er også misfornøyd med at det bare ble gitt tolking under domsavsigelsen.

- De to som ikke kan fransk, har altså ikke kunnet forstå sin egen dom. Det er sterkt krtikkverdig fra et rettssikkerhetsperspektiv, sier Støre.

LES OGSÅ: Tror sønnen snart er hjemme

SISTE NYTT

Siste nytt