Hopp til innhold

UD med dobbeltrolle i Vest-Sahara

Utenriksdepartementet kan ha hjulpet marokkanske myndigheter med å selge fisk fra Vest-Sahara til Europa i 30 år.

Fangstene utenfor Algerie og Vest-Sahara er gode

Havforksiningsinstitutt har drevet ressursforvaltning utenfor kysten av Vest-Sahara.

Foto: Louafi Larbi / Scanpix/Reuters

Samtidig som Utenriksdepartementet fraråder norske bedrifter på det sterkeste å investere i Vest-Sahara har de i 30 år bistått og finansiert marokkansk fiskeriforskning i området, skriver FiskeribladetFiskaren.

Milliardinvestering

Havforksiningsinstituttet har drevet forskning langs hele Vest-Afrika, og skal ha brukt èn milliard kroner på et forskningsprogram i området i samarbeid med FAO, FN-organisasjonen for mat og landbruk.

De siste månedene har striden rundt handel med Vest-Sahara resultert i blant annet at NHO-president Paul-Chr. Rieber måtte trekke seg fra vervet.

Forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» fra Havforskningsinstituttet har bidratt til å kartlegge fiskeriresursene langs kysten av Vest-Sahara.

En forvaltning som ikke er helt uproblematisk.

– Denne resursforvaltningen fører til at Marokko kan selge fisk og fiskeprodukter til EU, der det er et krav om slik kontroll, sier Gunnar Album i Norges Naturvernforbund.

Forskningen har pågått i perioden fra 1981 til 2007.

– Uakseptabelt

– Norsk støtte til fiskeriutvikling er uakseptabelt så lenge det er norsk politikk ikke å samhandle med Vest-Sahara. Det er liten tvil om at fisket i Vest-Sahara er en svært viktig del av Marokkos fiskerinæring og engasjement i fiskeri, foredlingsindustrien og mel og oljeindustrien sør i Marokko innebærer også at man er involvert i Vest-Sahara, sier Album.

I går tok Venstres Trine Skei Grande handelen i Vest-Sahara opp i Stortinget i en interpellasjon til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han understreket at Utenriksdepartementets (UD) retningslinjer har vært helt klare - og at norske bedrifter har vært godt kjent med disse.

Støre med krass kritikk

– De er tydelig kjent, og dette er noe vi forutsetter at alle selskaper følger med på, sier Støre.

Han var krass i sin kritikk av den statseide fiskefôrprodusenten Cermaq.

– Det er et brudd med forutsetningene om å ta samfunnsansvar å bare overse det rådet vi har bestemt. Dessuten har det omdømmekonsekvenser, og det er ikke ubetydelig for bedrifter i vår tid, men han nevnte ikke Havforskningsinstituttets engasjement.

– Regjeringen ga Cermaq klar beskjed, noe som førte til at både Cermaq og GC Rieber avsluttet handelen. Regjeringen må være like klar med andre norske interesser - både de som frakter fiskeoljen, de som fisker og ikke minst Havforskningsinstituttet, sier Album.

Omstridt område

Importen er svært omstridt fordi området av mange anses som okkupert av Marokko. Det sås også tvil om fisket som er avtalt mellom EU og Marokko er lovlig fordi landet dermed anses som okkupant.

Blant annet er det usikkert om lokalbefolkningen i det okkuperte området får noe igjen for fisket, og Europaparlamentets juridiske avdeling har kommet fram til at det kan stride mot folkeretten.

Jonas Gahr Støre mener norske myndigheter ikke skal ta stilling i konflikten, og har blant annet sagt til Stortinget at man fra norsk offisielt hold derfor velger å kalle det som skjer i området for «situasjonen i Vest-Sahara».

Bekrefter

– Etter 2006 har vi bare bidratt med ingeniører på de nasjonale forskningsskipene for at de skal kunne videreføre det arbeidet vi har hatt tidligere, sier Tore Strømme, som leder forskningsprosjektene for «Dr. Fridtjof Nansen». Han bekrefter overfor FiskeribaldetFiskaren at det er den marokkanske regjeringen som eier resultatene av forskningen.

– «Dr. Fridtjof Nansen» sin virksomhet inngår i en multilateral regional bistandsstrategi. Derfor støtter vi dette prosjekt i Vest-Sahara, selv om vi generelt ikke støtter virksomhet der, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

Han viser til at Norge i 2002 besluttet ikke å gi støtte til prosjekter i Vest-Sahara. Fiskeriforskning ble et unntak.

SISTE NYTT

Siste nytt