Hopp til innhold

Fiskefôrprodusent vraker omstridt fiskeolje

Den statseide fiskefôrprodusenten Ewos bøyer av for det massive presset og stanser alle kjøp av av den omstridte fiskeoljen fra Marokko og Vest-Sahara.

EWOS-tilsett i nyefabrikken

VRAKER OMSTRIDT OLJE: Fiskefôrprodusenten Ewos stanser all innkjøp av den omstridte fiskeoljen fra Marokko og Vest-Sahara.

Foto: Kristine Ramberg Aasen / NRK

Ewos, som er en av verdens største fiskefôrprodusenter, har de siste fem seks årene kjøpt flere titalls tonn med fiskeolje hvert år fra de omstridte områdene, selv om dette er mot retningslinjene til norske myndigheter, ettersom Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

Fiskeriansvarlig Gunnar Album i Naturvernforbundet er fornøyd med at selskapet endelig har droppet avtalen.

– Det er fisk fra et okkupert havområde, som i tillegg ikke er forvaltet i forhold til FNs retningslinjer. Ewos er et norsl statlig selskap og man kan ikke ha norske selskap som opererer i strid med både norsk utenrikspolitikk og internasjonale regler, sier han til NRK.

Ble presset

Gunnar Album

- Dette er en full seier, sier fiskerirådgiver i Norges Naturvernforbund, Gunnar Album.

Foto: Albertine Selvik/NNV

Den stadig voksende oppdrettsnæringa står foran en utfordring i å skaffe nok fôr til fisken i merdene. Norsk og internasjonal akvakultur er en storforbruker av verdens fiskemel og oljer. Årlig fanges det hele 30 millioner tonn fisk til produksjon av 6 millioner tonn fiskemel og 1,2 millioner tonn fiskeolje, som er hovedingrediensene i oppdrettsfiskens fôr. Dette forbruket av fiskeråstoff i fôrproduksjonen utfordres fra stadig mer miljøbevisste forbrukere. Fiskeoljen fra Afrika representerer en femtedel av all oljen Ewos benytter i sin produksjon. Gunnar Album sier at mediaavsløringer og press fra flere hold, ville importen fortsatt.

– Årsaken til at de har gitt seg er at presset har vært for stort. Hele saken har vært en skandale. For det første fordi det statseide Cermaq har så dårlig kontroll på hva de kjøper og for det andre at eieren av selskapet, Næringsdepartementet, i påska måtte gå ut å instruere selskapet om å følge norsk utenrikspolitikk, legger Album til.

Han synes det er betenkelig at avtalen om å kjøpe fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara ble inngått da Sigbjørn Johnsen var styreformann i Cermaq.

– Svært positivt

Også støttekomiteen for Vest-Sahara er fornøyd med avgjørelsen.

– Det er positivt at Ewos nå følger regjeringens klare anbefalinger. Nå forventer vi at GC Rieber avslutter sitt oppdrag i landet. Det er en grunn til at Vest-Sahara, sammen med Burma, er ett av bare to lang i hele verden som UD fraråder å drive handel med. Det er bemerkelsesverdig at NHO-presidentet står bak noe at det mest uetiske norsk næringsliv er involvert i, sier Sigrun Espe i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

– Ikke fått konkrete råd

I en pressemelding fra Ewos sier selskapet at de ikke fått konkrete råd om å avvikle handelen.

– Men vi har heller ikke fått tilstrekkelig godtgjort at handelen er i tråd med norske myndigheters anbefalinger. EWOS har derfor besluttet å avvikle denne handelen etter at allerede inngåtte kontrakter er utløpt i løpet av inneværende kvartal, skriver de.

Helekostkjede stanset innkjøp

Beslutningen fra Ewos kommer tre uker etter at den nordiske helsekostkjeden Life stanser innkjøp av fiskeolje basert på råvarer fra Vest-Sahara.

Helsekostkjeden tok beslutningen etter at en reportasje i svenske SVTs «Uppdrag gransking» 10. mars avslørte at fiskeolje som er merket med opprinnelsessted Marokko kan stamme fra fisk fanget utenfor det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara.

Tankbåt med fiskeolje i Kristiansund

Tankbåt med fiskeolje i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Video: Life kutter Omega 3

Video nsps_upload_2010_3_17_21_53_8_975.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.