Hopp til innhold

Mener Cermaq-leder må vurdere sin stilling

Venstre-leder Trine Skei Grande mener lederen i Cermaq, Geir Isaksen, har vist seg ikke å ha tilstrekkelig dømmekraft for å ha en slik jobb.

Venstres Trine Skei Grande

Trine Skei Grande synes det er flaut at norske selskaper har drevet handel med okkupert Vest-Sahara. – Det betyr at vi er utrolig naive når vi opptrer i utlandet, sier hun.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Selskapet Cermaq, der staten er den største eieren, har vært involvert i den omstridte handelen med Vest-Sahara gjennom at deres datterselskap har kjøpt store mengder av fiskeoljen som er importert fra okkupert Vest-Sahara.

Norske myndigheter har frarådet handel med området. Det er bare Burma og Vest-Sahara som Norge fraråder handel med.

– Helt forkastelig

Cermaq-lederen Geir Isaksen innrømmet overfor NRK i forrige uke at han har kjent til denne handelen helt siden 2005 - uten å gjøre noe for å stanse den, og uten å informere styret i Cermaq.

Geir Isaksen

Geir Isaksen har ledet Cermaq i ti år.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Han bør ordne opp. Jeg mener at folk som ikke har en forståelse for at deres handel bidrar til store menneskerettighetsbrudd og til å føre folk på flukt, ikke kan ha den riktige dømmekraften for å ha en slik jobb, sier Trine Skei Grande til NRK.

Hun mener derfor Geir Isaksen bør vurdere om han fortsatt bør sitte i førersetet i Cermaq.

– Da er det en næringslivsleder som egentlig ikke har dømmekraft til å opptre i det internasjonale miljøet, for her er det veldig viktig å kunne trå riktig når det gjelder grunnleggende menneskerettigheter, sier Skei Grande.

– Jeg skjønner ikke hvordan et selskap, ikke minst et delvis statseid selskap, kan drive handel i Vest-Sahara, for det er helt klart imot det som er eierstrategien vedtatt av Stortinget. Jeg synes det er helt forkastelig å drive en slik handel.

Støre med krass kritikk

I dag tok Skei Grande handelen i Vest-Sahara opp i Stortinget i en interpellasjon til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener norske selskaper som har drevet handel med Vest-Sahara, har brutt sitt samfunnsansvar.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Han understreket at Utenriksdepartementets (UD) retningslinjer har vært helt klare - og at norske bedrifter har vært godt kjent med disse.

– De er tydelig kjent, og dette er noe vi forutsetter at alle selskaper følger med på, sier Støre.

Han er krass i sin kritikk av Cermaq.

– Det er et brudd med forutsetningene om å ta samfunnsansvar å bare overse det rådet vi har bestemt. Dessuten har det omdømmekonsekvenser, og det er ikke ubetydelig for bedrifter i vår tid.

Krever Cermaq-lederens avgang

Nylig har også organisasjonen Pure Salmon Campaign, som har hovedkontor i den amerikanske hovedstaden Washington, DC, sendt et brev til Cermaq der de krever Geir Isaksens avgang.

Kravet kommer på bakgrunn av den omstridte handelen med Vest-Sahara, samt fiskesykdom og kritikkverdige forhold på Cermaq-eide Mainstream i Chile. Fra 2005 til midten av 2009 mistet seks chilenske arbeidere livet, og chilenske myndigheter kritiserte mangler ved sikkerheten i selskapet.

Geir Isaksen har ikke vært tilgjengelig for intervju i dag, men svarer i en sms: "Jeg viser til tidligere redegjørelser der vi har forklart at handelen har skjedd under forutsetning at den er i tråd med myndighetenes anbefalinger. Da dette ikke lenger kunne godtgjøres, ble handelen avsluttet."

AKTUELT NÅ