Hopp til innhold

Tusenvis har møtt opp til demonstrasjoner for kvinners rettigheter i USA

WASHINGTON/OSLO (NRK): Demonstrasjoner for blant annet kvinners rettigheter går lørdag av stabelen i flere hundre byer i USA, ett år etter at Donald Trump ble innsatt som landets president. Også i andre land holdes det markeringer.

I dag er det demonstrasjoner i Washington, Los Angeles og andre amerikanske byer

Flere tusen mennesker har møtt opp i flere amerikanske byer for å demonstrere i dag. Marsjen er en gjentakelse av kvinnemarsjen som ble arrangert dagen etter at Donald Trump ble innsatt som president i USA i fjor.

Det er demonstrasjoner i amerikanske storbyer som New York, Washington og Los Angeles, i tillegg til i flere andre land. De demonstrerer i forbindelse med at det har gått ett år siden Donald Trump ble innsatt som USAs president.

Under parolen «Power to the polls» oppfordres flere kvinner til å registrere seg i forkant av kongressvalget.

Katherine Siemionko, grunnleggeren av Women's March Alliance, som står bak arrangementet i New York, sier hun håper å skape momentum blant aktivister i valgåret.

– Fjoråret handlet om at kvinner sto sammen og skjønte at de ikke er alene. I år er beskjeden å marsjere for handling, sier hun til New York Times.

Mener presidenten ødelegger

En av dem som demonstrerer i Washington i dag, er Victoria Laurie. Hun sier til NRK at hun går dagens marsj for å protestere mot presidenten, og få flere kvinner til å stemme på det demokratiske partiet.

– Jeg mener Donald Trump har ødelagt landet vår. Jeg er skremt over de store endringene som er gjort i miljøpolitikken, der de har omorganisert Miljødirektoratet og sagt opp Parisavtalen. Og så er jeg skremt over hvordan Trump er i ferd med ødelegge forholdet vi har til andre land.

USA kvinnemarsj

Victoria Laurie er en av de mange som har møtt opp for å demonstrere i Washington denne lørdagen. Hun oppfordrer kvinner til å stemme på Demokratene fordi hun mener Donald Trump er i ferd med å ødelegge USA.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Færre demonstranter i år

Lørdagens markering er den andre av typen. I fjor møtte flere hundre tusen opp i kvinnemarsjen i Washington, som ble avholdt dagen etter at Trump ble innsatt som president.

Oppmøtet i fjor var da så stort, at planen om å marsjere ble gitt opp. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det ventet at færre tar turen ut for å demonstrere i år. 37.000 personer har meldt seg på Facebook-arrangementet i New York, og 10.000 i Washington.

Kvinnemarsj Washington 20. januar 2018

Mange møtte opp til den andre årlige kvinnemarsjen i Washington. Også i mange andre byer i USA har tusenvis møtt opp for å demonstrere.

Foto: Tove Bjøraas / NRK

I fjor møtte anslagsvis fem millioner mennesker opp til det som er en av de største massedemonstrasjonene i amerikansk historie.

Trump oppfordrer til å marsjere

Den amerikanske presidenten har også fått med seg hva som skjer i gatene i flere storbyer i USA. På Twitter oppfordrer han kvinner til å delta på marsjen, samtidig som han skriver at han har fått flere kvinner ut i jobb:

– Nydelig vær over hele vårt vidunderlige land. En perfekt dag for kvinner å marsjere. Kom dere ut for å feire de historiske milepælene og den enestående økonomiske suksessen og verdiskapingen som har skjedd de 12 siste månedene. Den laveste arbeidsledigheten blant kvinner på 18 år.

Laster Twitter-innhold

500.000 i Los Angeles

Også i Los Angeles er det kvinnemarsj lørdag. Ifølge ordfører Eric Garcetti har 500.000 mennesker møtt fram, melder CNN. Flere skuespillere har holdt appeller. Blant andre Eva Longoria, Scarlett Johansson og Viola Davis. Johansson sa i sitt innlegg at nå er tiden inne for forandring,

– Jeg vil gå videre. Og for meg betyr det at min datter skal kunne vokse opp i en verden der hun ikke må være et offer for det som på en grusom måte har blitt en sosial norm. Vi må ta ansvar ikke bare for handlingene våre, men også for oss selv.

Women's Marches Los Angeles Scarlett Johansson

Scarlett Johansson var en av skuespillerne som holdt appell i Los Angeles under marsjen der. Ifølge ordføreren i byen var det 500.000 som hadde møtt opp i demonstrasjonen.

Foto: Jae C. Hong / AP

Viola Davis, kjent blant annet fra tv-serien «How to Get Away With Murder», oppfordret i sin appell alle amerikanere til å kjempe for den enkeltes rettigheter.

– Hver dag er det vår jobb som amerikanere ikke bare å kjempe for våre egne rettigheter, men å kjempe for rettighetene til hver enkelt som puster og har et bankende hjerte her på jorden.

#MeToo i Roma

Det er avholdt støttemarkeringer i flere land, blant annet i Italias hovedstad Roma, der flere hundre kvinner møtte opp lørdag formiddag. De protesterte mot vold mot kvinner og vise støtte for #MeToo-bevegelsen.

En av dem som marsjerte i Roma, var den italienske skuespilleren og regissøren Asia Argento. Hun er en av kvinnene som sier hun har blitt seksuelt trakassert av Hollywood-produsenten Harvey Weinstein på 1990-tallet.

ITALY-US-WOMEN-MARCH-ROME

Den italienske skuespilleren og regissøren Asia Argento er en av kvinnene som sier hun er seksuelt trakassert av Harvey Weinstein. I dag deltok hun på en markering mot vold mot kvinner i Roma.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

I en appell under demonstrasjonen, sa Argento at mange kvinner ikke tør å fortelle når de har blitt utsatt for trakassering.

– Jeg er her i dag for å vise at det er viktig at kvinner forteller når de har blitt utsatt for trakassering og vold. På den måten kan vi få til en forandring.