Hopp til innhold

Tusenvis demonstrerer i Teheran

Tusenvis av rasende Mousavi-tilhengere har samlet seg i Teheran for å protestere mot valgresultatene som viser at Irans president Mahmoud Ahmadinejad blir sittende.

Tilhengere av Mousavi demonstrerer i Teheran.

Tilhengere av Mousavi demonstrerer i Teheran.

Foto: DAMIR SAGOLJ / REUTERS

Demonstranter på vei mot sentrum av byen kastet stein mot politiet og ropte «ned med diktatoren», melder nyhetsbyrået AFP.

Opprørspoliti og demonstrant i Teheran.

Opprørspoliti mot demonstrant i Teheran.

Foto: CAREN FIROUZ / REUTERS

Andre demonstranter har samlet seg i nærheten av innenriksdepartementet, der de blant annet roper slagord til fordel for Ahmadinejads hovedrival i valget, Mir Hossein Mousavi.

Demonstrantene skal ha begynt å samle seg etter at Mousavi gikk kraftig ut med beskyldninger om det han kaller uregelmessigheter ved valget.

LES: – Ahmadinejad gjenvalgt i Iran

Nyhetsbyrået Reuters melder også om sammenstøt mellom tilhengere av Ahmadinejad og Mousavi.

– Frustrasjonene kommer til å vokse

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at det iranske valget uansett ikke kan kalles et demokratisk valg.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

– Vi må huske på at dette har vært et valg med forhåndsgodkjente kandidater, slik at de som skal stille opp, de må godkjennes av et religiøst råd. Det er ikke det vi og verden bør kalle et demokrati, sier Støre til NRK.

Støre er heller ikke overrasket over frustrasjonen man ser hos deler av den iranske befolkningen etter at valgresultatene ble godkjent av landets valgkommisjon.

– Jeg er redd for at frustrasjonene kommer til å vokse, at den vanlige iraner ikke har sett en bedring av sin situasjon og kommer til å si ifra om det på mange måter, også gjennom uro som vi nå ser, sier Støre.

- Demonstrasjoner er ulovlig

Irans visepolitisjef Ahmad Reza Radan har sagt at enhver samling av tilhengere av hvilken som helst kandidat, er ulovlig.

Opprørspoliti og demonstranter i Teheran.

Opprørspoliti og demonstranter i Teheran.

Foto: AHMED JADALLAH / REUTERS

– Hvis de vil samles, må de ha forhåndsgodkjenning og vi kan beskytte dem, sa Radan ifølge AFP.

Også Irans revolusjonsgarde, som blir sett på som en av Ahmadinejads støttespillere, har advart om at de vil slå ned på enhver form for fløyelsrevolusjon.

Vant med 62,6 prosent

Sadeq Mahsouli

Irans innenriksminister Sadeq Mahsouli.

Foto: ATTA KENARE / AFP

De siste valgresultatene fra innenriksdepartementet viser at sittende president Mahmoud Ahmadinejad fikk 62,63 prosent av stemmene, mens Mousavi fikk 33,75 prosent.

Rekordhøye 85 prosent av alle stemmeberettige iranere skal ha avlagt sin stemme ved valget, opplyser innenriksminister Sadeq Mahsouli.

SISTE NYTT

Siste nytt