Hopp til innhold

– Ahmadinejad gjenvalgt i Iran

Mahmoud Ahmadinejad har blitt gjenvalgt som president, melder valgkommisjonen i Iran. Rivalen Mir Hossein Mousavi advarer mot tyranni.

Mennesker utenfor valgkamphovedkvarteret til Mir Hossein Mousavi i Teheran

Gråtende kvinne utenfor valgkamphovedkvarteret til Mir Hossein Mousavi i Teheran.

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP

Mahmoud Ahmadinejad

Sittende president Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: Ben Curtis / AP

Valgkommisjonen erklærte i formiddag den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad som vinner etter at over 80 prosent av stemmene var blitt opptalt.

Ifølge valgresultatene slik de forelå i formiddag, fikk Ahmadinejad 63,36 prosent av stemmene ved presidentvalget dagen før, mot 34,07 prosent for Mousavi, melder statlig tv i Iran.

Ahmadinejad kan dermed fortsette som statssjef, uten å måtte gjennom noen andre valgomgang.

LES: Mot valgseier til Ahmadinejad

LES: Valglokalene åpnet i Iran

For å bli valgt til president allerede i første valgomgang kreves minst 50 prosent av stemmene, pluss én enkelt stemme.

De to andre kandidatene, Mohsen Rezai og Mehdi Karroubi, fikk til sammen 2,57 prosent av stemmene, ifølge tall fra valgkommisjonen.

82 prosent av vel 46 millioner stemmeberettige iranere skal ha stemt i valget.

Advarer mot tyranni

Den iranske presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi advarer mot at uregelmessigheter ved presidentvalget i Iran kan føre til dannelsen av et tyranni i Iran.

I en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået Reuters sier Mousavi at han er sterkt kritisk til det han kaller uregelmessigheter rundt presidentvalget i Iran.

– Jeg protesterer kraftig mot de mange åpenbare uregelmessighetene, og jeg advarer om at jeg ikke vil la meg dirigere av denne farlige farsen. Resultatet av denne forestillingen av enkelte embetsmenn vil sette fundamentet til den islamske republikken på spill og vil skape et tyranni, sier Mousavi i uttalelsen.

Rasende Mousavi-tilhengere

Tidligere i dag var rasende tilhengere av den iranske presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi i slagsmål med politiet i Teheran.

De hevdet at Mousavi ble snytt for valgseier over sittende statssjef Mahmoud Ahmadinejad.

Politifolk banket løs på Mousavi-tilhengerne med køller, og noen av demonstrantene ble også sparket, sier en korrespondent fra nyhetsbyrået AFP.

Demonstrantene ropte blant annet slagord om at Ahmadinejad har ødelagt Iran.

– De har ødelagt landet og de vil ødelegge det mer de neste fire årene, ropte demonstranter utenfor kontorene til Mousavis presidentkampanje samtidig som politi slo løs på enkelte av dem med køller, melder AFP.

– Vi blir her, og om nødvendig dør vi her, skrek andre demonstranter.

Hindret større demonstrasjoner

Iranske myndigheter skal imidlertid ha gjort sitt for å hindre massedemonstrasjoner under opptellingen av stemmene.

Skuffet Mousavi-tilhenger i Teheran

Skuffet Mousavi-tilhenger i Teheran.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Politiet hadde på forhånd forbudt samlinger på offentlige steder før et offisielt valgresultat var blitt offentliggjort.

Nyhetsbyrået AP meldte i formiddag at det var umulig å sende tekstmeldinger i store deler av landet. I tillegg skal mange nettsider som støtter Mousavis presidentkampanje, ha blitt blokkert.

Ifølge BBC var det var ingen tegn til større demonstrasjoner i gatene i Teheran i formiddag.

– Byen virker som om den har forandret seg tilbake til slik den var for to måneder siden, før valgkampanjene trakk millioner av mennesker ut i gatene, sier BBCs korrespondent i Teheran.

Begge erklærte seg vinnere

Irans innenriksdepartement meldte tidlig at sittende president Mahmoud Ahmadinejad gikk mot et rekordvalg.

Mir Hossein Mousavi

Mir Hossein Mousavi

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Samtidig var rivalen Mir Hossein Mousavi tidlig ute med å anklage myndighetene for uregelmessigheter ved opptellingen, og erklærte seg som vinner av valget allerede i natt.

Mousavi har blant annet påpekt mangel på stemmesedler, og hevder at millioner av mennesker har blitt nektet å stemme i valget.

– I henhold til den informasjonen vi har fått, så har jeg vunnet dette valget med betydelig margin, sa Mousavi få timer etter at valglokalene stengte .

Seierserklæringen ble besvart kort tid senere da nyhetsbyrået IRNA utropte Ahmadinejad til vinner.

SISTE NYTT

Siste nytt