NRK Meny
Normal

Tusener demonstrerte mot ny «Panama-kanal»

Tusener av småbønder, unge og aktivister demonstrerte onsdag i Nicaraguas hovedstad Managua mot planene om å bygge en ny kanal mellom Stillehavet og Atlanterhavet.

Demonstranter i Nicaragua

Demonstranter bar et banner med et kart over Nicaragua-sjøen under onsdagens demonstrasjon.

Foto: Esteban Felix / Ap

Demonstranter på lastebil

Tusenvis av småbønder hadde kjørt inn til hovedstaden Managua for å være med på onsdagens demonstrasjon mot en kanal gjennom Nicaragua.

Foto: Esteban Felix / Ap

Demonstrasjonen var den første større nasjonale protesten mot kanalplanen som småbøndene frykter skal frata dem landet deres og vil forurense landets største innsjø. Det har vært en rekke lokale protester.

«Nei til kanalen» og «Ut med kineserne» var noen av slagordene de ropte, med referanse til det Hongkong-baserte selskapet som har fått oppdraget med å bygge kanalen og drive den i 100 år.

– Dette prosjektet vil bare fylle kinesiske lommebøker, sier småbonden Darling Cruz, mens andre demonstranter malte slagordet Ortega selger hjemlandet vårt på fortauet.

Ortega er president Daniel Ortega, som sier at kanalen vil skape arbeidsplasser og bidra til å dempe fattigdommen i et av Latin-Amerikas fattigste land.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Laster kart, vennligst vent...

Rød linje viser hvor den nye kanalen gjennom Nicaragua er planlagt. Blå linje er dagens Panama-kanal.

Gamle planer

Amerikansk vitsetegning

Vitsetegning fra 1895 som tok til orde for at amerikanerne skulle bygge en kanal gjennom Nicaragua.

Foto: Faksimile

Anleggsarbeidet på kanalen, som beregnes å koste 50 milliarder dollar og skal konkurrere med Panamakanalen, starter etter planen senere denne måneden.

Planene om å bygge en kanal fra Atlanterhavet til Stillehavet gjennom Nicaragua går 500 år tilbake i tid, til da spanjolene det amerikanske kontinentet på leting etter en sjøvei til Asia.

På 1800-tallet kom planene opp for alvor, men ble skrinlagt da Panama-kanalen var ferdig i 1914.

Den store trafikken gjennom Panama-kanalen de siste årene, har gjort at planene om en Nicaragua-kanal igjen er blitt aktualisert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt