Orkanen «Eta» har truffet land

En av de kraftigste orkanene i Mellom-Amerika de siste årene er i ferd med å slå innover land i Nicaragua.

DT4mTF1828o

Et satellittbilde av orkanen «Eta» før den traff kysten til Nicaragua.

Foto: AP

Orkanen har fått navnet «Eta» og er i kategori 4. Det betyr at den hadde en vindstyrke på rundt 233 kilometer i timen, da den traff Nicaragua. Det viser målinger fra National Hurricane Center i USA.

Selve øyet, som er senteret i orkanen, begynte tirsdag kveld å bevege seg inn mot land. Når det treffer, vil orkanen gradvis avta i styrke, ifølge Meteorologisk institutt.

Lederen for landets katastrofehåndteringsbyrå, Guillermo Gonzalez, sier at orkanen har ført til store skader allerede.

– Orkanen har ført til oversvømmelser, skader på hus og strømbrudd for 70.000 mennesker i Puerto Cabezas.

Så langt har ingen i Nicaragua omkommet som følge av orkanen.

Laster Twitter-innhold

Kraftigste på flere år

XM1t-JERfxY

Orkanen har ført til kraftig vind og regn i byen Puerto Cabezas i Nicaragua. Stormen har også blåst av takene på en rekke bygninger i byen.

Foto: INTI OCON / AFP

Stormen kan bli den verste i Nicaragua siden orkanen «Mitch», som i 1998 førte til rundt 10.000 dødsfall, skriver CNN.

Det er ventet at orkanen vil føre til flere ras og flom på grunn av store nedbørsmengder som vil vare ut uken.

– Vi er veldig redde. Det er allerede flom, tak og stolper er revet av. Vi har være bekymret hele natten, og de sier at dette er bare begynnelsen. Det sier Carmen Enriquez som bor i Puerto Cabezas, til Reuters.

Over 3000 familier som bor i utsatte områder langs kysten har blitt evakuert. 20.000 personer har også søkt ly, ifølge nicaraguanske myndigheter.

«Eta» er den 28. orkanen i Atlanterhavet i år som har fått navn. Dette er første gang siden 2005 at så mange orkaner har fått navn på et år.

En orkan må få en vindstyrke på over 119 kilometer i timen. Før den kan få et navn av den amerikanske National Hurricane Center.

Evakuerer i nabolandene

XMqL8FSZkXw

Orkanen «Eta» har allerede ført til oversvømmelse i Tela, i Honduras.

Foto: JORGE CABRERA / Reuters

Det er ventet at orkanen vil bevege seg nordover og mot nabolandet Honduras onsdag. Nedbørsmengdene kan nå opp mot 890 millimeter i enkelte steder av landet.

Myndighetene i Honduras har stengt en rekke havner, og evakuert mennesker som bor i områder hvor orkanen treffer.

Personer som bor på lavtliggende områder og ytre øyer er også bedt om å søke ly.

Myndighetene i El Salvador har også evakuert en rekke av sine innbyggere som en forebyggende tiltak.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt